Afgelopen zaterdag eens geen laagvliegers in de Zilversparrenstraat in Sint-Kruis . De bewoners hadden daar zelf voor gezorgd door hun auto in beide richtingen op de rijweg te stallen. Luc Van Maele van het Studie- en Actiecomité (SAK) Sint-Kruis en enkele bewoners overhandigden de autobestuurders die de straat inreden een pamflet waarin wordt opgeroepen om minder snel te rijden.

,,We willen dat de reglementering rond de bebouwde kom herzien wordt. De stad zou misschien ook voor optische vernauwers kunnen zorgen, zoals in de Rijselstraat. We vragen ook faciliteiten voor fietsers en de aanleg van een voetpad, want nu zijn bewoners met kleine kinderen in een buggy of kinderen die leren fietsen verplicht om de straat te gebruiken'', aldus Luc Van Maele.

De politie keek zaterdag goedkeurend toe. ,,Het is hier geen bebouwde kom, maar het is een misvatting dat men dan 90 kilometer per uur mag rijden. Je moet je snelheid altijd aanpassen aan de plaatsgesteldheid. Zelf zou ik hier maar 30 á 40 kilometer per uur rijden. En wat de mensen vandaag doen, hun auto op de rijweg parkeren, maar dan wel geschrankt, is de beste snelheidsremmer. Ze mogen hun auto trouwens niet op de grasberm parkeren. Ik zal de bewoners daarover in een brief inlichten,'' zegt een politieagent, weliswaar anoniem, ,,want het is aan de burgemeester om interviews te geven.''


Graag traag
In het straatbeeld zijn al enkele maanden geleden ,,graag traag''-affiches verschenen. Aan het stadsbestuur werd ook een petitie overhandigd. Daarin werd aangedrongen om de bebouwde kom uit te breiden tot de Zilversparrenstraat. Het stadsbestuur wou wel, maar de inspectiedienst van het ministerie van Verkeerswezen adviseerde ongunstig. Het stadsbestuur werkte daarop een aanvullend reglement op het wegverkeer uit, waarbij in de Zilversparrenstraat 50 kilometer per uur zou worden ingevoerd, maar het ministerie van Verkeerswezen was daar evenmin voor te vinden.

Het ministerie van Verkeerswezen was bereid dit aanvullend reglement goed te keuren als een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur werd voorzien, maar dat zag het stadsbestuur dan weer niet zitten. Uit snelheidscontroles blijkt immers dat er in de Zilversparrenstraat gemiddeld rond de 50 á 60 kilometer per uur wordt gereden. Een snelheidsbeperking tot 70 kilometer per uur zou een aansporing zijn om sneller te gaan rijden, zo luidt het.


Dierenleed
,,Zelfs als je hier woont, heb je de neiging om te rap te rijden. Daarom hebben we parkeerplaatsen op straat getekend, want de meeste mensen weten niet dat ze op straat mogen parkeren,'' zegt bewoonster Claudia Malengreau, die meteen duidelijk maakt dat de huidige snelheid van 50 á 60 kilometer per uur volgens haar nog altijd teveel is.

Dat de snelheid moet worden afgeremd, hoeft volgens haar geen betoog. ,,Er zijn al enkele ongevallen gebeurd. Twee weken geleden is er bijna een kind onder een auto terechtgekomen. Er worden ook veel huisdieren doodgereden. Zelf hebben ze intussen al vier van mijn katten overreden. Ik heb nu weer twee jonge katjes gekocht, hoewel ik me afvraag of het veel zin heeft, want ze worden toch overreden.''