Politie-inspecteur Dirk Lefevre en Mario Delombaerde redden in mei 1999 het leven van een man die zelfmoord wou plegen door in de Leie te springen. De helden ontvingen zondagmiddag uit handen van burgemeester Luc Decavele de bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund voor moed en zelfopoffering.

De feiten dateren van 9 mei 1999. Rond halftwaalf 's nachts ziet Mario Delombaerde een man aanstalten maken om vanop de brug aan de Vrijdomkaai de Leie in te duiken. Hij wil eerst de brandweer verwittigen maar vindt niemand. Intussen is ook de toenmalige rijkswacht van de Harelbeekse brigade gewaarschuwd. Daar begint eerste wachtmeester Dirk Lefevre juist aan zijn nachtdienst. Hij snelt naar de plek waar de man in het Leiewater is gesprongen.

,,Ik heb hem zien springen. Ik wou de man nog vastgrijpen maar het was al te laat. Mario sprong hem toen het eerst achterna. Ik volgde. Intussen had Mario de man al beet. Die spartelde een beetje tegen. Maar wij kregen hem toch op het droge. Tijdens dat onverwacht zwempartijtje voelden wij wel de ratten langs ons heen zwemmen. Dat was niet echt plezant. Maar wij hebben wel een mensenleven gered. Als het daarop aankomt, denk je niet na en doe je het gewoon. De man die zelfmoord wou plegen, heeft ons achteraf bedankt dat wij hem hebben gered.''


Erkenning
Voor die daad van moed en zelfopoffering ontvingen Dirk Lefevre en Mario Delombaerde zondagmiddag de bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund.

,,Dat is een mooie erkenning. Brons betekent toch iets. Zilver geven ze aan wie verscheidene personen redde. Bijvoorbeeld tijdens een brand. En goud? Neen, dat liever niet. Dat gebeurt wanneer de redder er zelf niet meer is en tijdens zijn reddingspoging er het leven bij inschoot. Goud betekent een postume erkenning.''