De vijf musketiers van het 70-80-comité krijgen er niet genoeg van. Na hun jaarlijkse, welbekende fuif, plaatsen ze met Kuurne Kermis (5, 6, 7 en 8 oktober) in primeur een heuse spiegeltent op parking Andries.

Christiaan Ongenaert, Dominiek Lafaut, Kris Messelier, Vincent Lafaut en Francis Benoit zijn de mannen achter het zogenaamde 70-80-comité. Dat staat sinds 1997 jaarlijks garant voor een grootschalige gratis fuif, met muziek uit de jaren zeventig en tachtig, telkens in de parochiezaal van Sint-Pieter. Door hun bijzonder originele manier om mensen op hun fuif uit te nodigen -- zo was er laatst hun bijna-naakt foto -- oogsten ze een groot succes en worden ze stilaan een begrip in Kuurne en omstreken.

Nu krijgen die fuiven een vervolg met Kuurne Kermis. Op de parking van het vroegere Huis Andries plaatsen de organisatoren spiegeltent Bon Vivant. De danstent is 82 jaar oud. Ze heeft een doorsnede van 16 m zodat er een vierhonderd fuifnummers binnen kunnen.

Voor het programma dat ze krijgen voorgeschoteld, hoeven ze het niet te laten. Liefhebbers van Spanje of het Zuiden krijgen hun deel op vrijdag. Een Spaanse wijn bij het optreden van Flamenco Bienestar verwarmt verkleumde kermisgangers en sterkt uitgeputte halve-marathonlopers. Het klapstuk komt op zaterdag vanaf 21 uur: Grand Boum and Place Andries. Na vijf jaar dansen in de parochiezaal van Sint-Pieter, mag nu gedanst worden in de tent. Met natuurlijk de leukste danshits uit de vroegere jaren én een heuse lasershow. Zondag is de tent open vanaf 15 uur en een uur later start voor de kinderen sprookjesverteller Papke Kaas. Om 19.30 uur treden Annelies en Cindy op. Die groep met Kuurnse roots (Annelies Deroo) brengt bekende covers. Maandag staat de deur open Achter de Messe en in plaats van de toer van de plaatselijke koers, kan je op maandagnamiddag de Tour van Andries gaan doen.

,,Als comité onderhouden we onszelf'', verklaart Francis Benoit. ,,Als we al eens iets over hebben van een fuif -- en dat is niet evident want de toegang is gratis -- dan investeren we dat in een volgende. Zo hebben we dit jaar de lichtgevende dansvloer uit Limburg overgebracht. Als we aan die stunt iets overhouden, dan gaat dat alweer naar de volgende fuif, in februari 2002. Maar daarmee wilden we de Ezelsfeesten toch een extra dimensie geven.'' (KBK)

Website met volledig programma: www.70-80fuif.yucom.be