Dromen, poëzie en jongeren: drie begrippen die blijkbaar bijeen horen. Dat bleek alvast tijdens de proclamatie van het poëzieconcours Dromentroef, zaterdagavond in cultureel centrum Oude Kerk. Ann-Sofie Vercruysse en Eleen Naessens werden laureaat, terwijl Nikky De Laere en Leentje Devogelaere de tweede plaats deelden.

De Anzegemse bibliotheek schreef juist voor de grote vakantie poëziewedstrijd Dromentroef uit, een concours voor jongeren tussen de 14 en 18. Bibliothecaris Marianne Demets kreeg tientallen inzendingen binnen, die aan een onafhankelijke jury werden voorgelegd. Zaterdagavond viel dan in cultureel centrum het verdict.

Marianne Demets: ,,De jury omschrijft de geselecteerde en gelauwerde gedichten als vrij klassieke en klankrijke poëzie. Voor de eerste plaatsen ging het er heel spannend aan toe. Zodanig zelfs dat we twee keer twee ex aequo's hebben. De bekroonde gedichten lieten we inkaderen. Voorlopig krijgen ze hier een plekje in de Oude Kerk. Maar straks hang ik ze op in het bibliotheekgebouw aan de Landergemstraat.''

Zowel Ann-Sofie Vercruysse en Eleen Naessens als Nikky De Laere en Leentje Devogelaere schreven bevattelijke, vlot leesbare gedichten. Geen moeilijkdoenerij maar heldere regels van rake observaties en kleine verlangens. Zo droomde Leentje Devogelaere over ik wou dat ik een arend was en gaf Ann-Sofie Vercruysse een realistisch-aandoenlijk beeld van een meisje: Een versleten rok, een truitje, veel te klein - Bruine krullen en vuil op je wangen. (DJW)