Een stijlvolle show, een spannende wedstrijd met een verrassende laureate, veel toeschouwers en een keurige organisatie. De tweede editie van missverkiezing Winkel Koerse zette inderdaad de juiste toon voor een rijke traditie. Diep in de nacht mocht Vanessa Becue (21) uit Poelkapelle het kroontje passen. Met een klein puntenverschil werd Annelies Vandemoortele (18) uit Oekene eerste eredame. Dominique Denys (24) uit Hooglede is tweede eredame.

De verkiezing van Miss Winkel Koerse 2001 verhuisde naar de Winkelse sporthal. De showavond verteerde de verplaatsing goed en maakte bovendien optimaal gebruik van de nieuwe mogelijkheden aan het nieuwe adres. Vooral het imposante decor, met catwalk, maakte indruk. Hetzelfde voor de professionele klank- en lichtshow. De zaal liep al vroeg vol. Met toeters en bellen, spandoeken, foto's en T-shirts waren naar schatting 1.200 bezoekers op de afspraak.

Aan de jurytafel ontdekte je ook dit jaar enkele BV-gezichten. Een opnameploeg van Afrit 9 legde het allemaal op beeld vast. De reportage komt op 22 oktober op het televisiescherm.

Twaalf finalisten dongen naar het miss-kroontje. Elk bleef tot het einde van de sfeervolle avond op het podium. Die nieuwigheid verhoogde de spankracht van de verkiezing. Het wedstrijdscenario bleef in grote lijnen trouw aan het draaiboek van vorige keer. Maar het dozijn kandidaten kreeg moeilijker opdrachten voorgeschoteld. Samen met de initiatiefnemers, bereidden de finalisten een en ander voor. Het huiswerk spaarde de kandidaten gezichtsverlies maar kwam anderzijds de spontaniteit niet direct ten goede.


Geen naijver
Tijdens een vrij podium-act mochten de twaalf finalisten hun creatief ding doen. De meerderheid koos evenwel voor een hip dansnummer. Een praktische proef peilde naar de handvastheid en het concentratievermogen van de kandidaten. Maar het theoretische gedeelte was ongetwijfeld de lastigste uitdaging: commentaar geven bij nieuwsbeelden. De Roeselaarse kandidate Peggy Crevits kreeg een verkeerde beeldmontage gepresenteerd. Het was het enige wat even misliep in een goeie organisatie.

,,Geen naijver bij de finalisten. Die goede sfeer achter de schermen en het avontuur op het podium zorgden voor een onvergetelijke avond. Het was ook een aangename vermageringskuur. Want het was hard werken om het hoge tempo van de show bij te houden'', grapte tweede eredame Dominique Denys. ,,Bij de loting trok ik nummer één. Dat was brute pech. Op het podium moest ik de groep dikwijls op sleeptouw nemen. Dat verhoogde de druk. Gelukkig liep het allemaal goed af. Volgend jaar hoop ik er opnieuw bij te zijn'', merkte eerste eredame Annelies Vandemoortele op.

Annelies was creatief met het woord en kreeg daarom ook de persprijs. Vanessa Catteeuw uit Gullegem won de publieksprijs.


Onverwacht
Vanessa Becue reed zaterdagochtend met het miss-kroontje en een leasing-wagen naar huis: Merelstraat 11 in Poelkapelle. ,,Gouden Fredje woont in dezelfde woonwijk'', getuigt Miss Winkel Koerse 2001. ,,De zwemkampioen bereidde zijn wedstrijden goed voor. Ik had daar de tijd niet voor. Ik studeer regentaat lichamelijke opvoeding/informatica in Torhout en had tweede zit. De jongste weken was ik vooral bezig met mijn studies. De meeste finalisten wonen bovendien in de buurt van Winkel. Ik ben een outsider. Om die redenen had ik mijn overwinning totaal niet verwacht. Ik ben compleet overdonderd.''

,,Het was mijn eerste en wellicht ook laatste deelneming aan een miss-verkiezing. Ik nam deel uit nieuwsgierigheid en om het eens mee te maken. Ik was al heel tevreden bij de twaalf finalisten te zijn. Want ik heb mijn grootte tegen. Met mijn 1,60 m ben ik ook te klein voor een carrière als fotomodel of mannequin. Ik blijf met beide voeten op de grond en hoop aan de slag te kunnen in het onderwijs'', besluit Vanessa Becue. Ze houdt van vis, wodka redbull, sport en dieren. ,,Ik heb een passie voor paarden. Ook daarom doe ik binnenkort vol overtuiging mijn protocollair werk met Winkel Koerse'', luidt het. (HWR)