Tientallen bedrijven in de regio namen deel aan de Open Bedrijvendag. Het slachthuis Fonck-Dehennin in Bavegem was een buitenbeentje: het is failliet en wacht op een overnemer. ,,We willen met onze deelname tonen dat we ons weren, dat we echt 'slachtvaardig' zijn'', zegt ingenieur Guy Aerssens.Er was grote belangstelling voor het slachthuis dat voor het eerst in de geschiedenis opendeur hield. ,,Tijdens de normale werking kan een slachthuis om hygiënische en veiligheidsredenen geen bezoekers toelaten. Nu alles stil ligt, kan dat wel'', zei de rondleidende ingenieur. Het publiek kon zich een beeld vormen van de laatste reis van een zeug: van kelen tot versnijden. Een videofilm hield het realiteitsgehalte hoog.

Fonck-Dehennin ging eerder dit jaar failliet. Volgens beheerder Walter Dehennin ,,door de opeenvolgende crisissen in de vleessector en omdat de overheid de achterstallige 380 miljoen frank (94.199 euro) voor de vernietiging van dioxinevlees niet uitbetaalt.'' 170 werknemers werden prompt ontslagen, een vijftal bedienden bleven om de vereffening te begeleiden.

Fonck-Dehennin was de enige gecombineerde slachterij-snijderij in België en was met haar jaaromzet van 2 miljard frank de tweede grootste in Europa.


Toekomst
,,Als de overheid het geld uitbetaalt, kunnen we heropstarten onder een andere vorm'', zegt Walter Dehennin die bevestigt dat er verkennende gesprekken bezig zijn voor een mogelijke overname. Naast drie Duitse bedrijven blijken er ook twee uit de regio geïnteresseerd: Janssens uit Sint-Lievens-Houtem en De Moor uit Oordegem. In afwachting van betere tijden dient het slachthuis nu als overslag en opslag van vlees.