Een uitslaande brand richtte zaterdagavond even na 22 uur in de maalderij Molens Van Sande in de Prinsdaal 33 in Bambrugge, een deelgemeente van Erpe-Mere, zware schade aan. De acht werknemers van het bedrijf zijn technisch werkloos. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het parket van Dendermonde stuurde een deskundige ter plaatse.Het waren buurtbewoners die zagen dat er rook uit de maalderij opsteeg. Ze verwittigden de brandweer van Aalst. Ook eigenaar Kamiel Van Sande arriveerde toen de brand was uitgebroken. Hij had even zijn woning rechtover de maalderij verlaten om een pakje frieten te halen.

Toen de spuitgasten arriveerden, sloegen de vlammen al uit de silo's. De blussingswerken werden meteen aangevat, wat geen eenvoudige klus was. Het vuur kon immers ongehinderd woeden in de afgesloten silo's. Ondertussen werden de bewoners van zeven woningen geëvacueerd. Er werd immers gevreesd dat de gebouwen en silo's van Molens Van Sande zouden instorten. Ook werd niet uitgesloten dat de silo's zouden ontploffen. De bewoners werden opgevangen door familieleden. Andere buurtbewoners konden terecht in het Stationshotel in Aalst. Gisterochtend vanaf 10 uur mochten ze terugkeren naar hun woning. Niemand raakte gewond.


Emoties
In de nacht van zaterdag op zondag flakkerde het vuur nog meermaals op. Tegen de ochtend aan was het vuur onder controle. Maar er moest nog urenlang worden nageblust, om nieuwe heropflakkeringen te vermijden. De schade wordt geraamd op honderd tot honderdvijftig miljoen frank.

Door de brand zijn de werknemers van de maalderij technisch werkloos. Hen restte zondagochtend niets dan machteloos toekijken. Kamiel Van Sande, overmand door emoties, gaf liever geen commentaar op de brand die zijn familiebedrijf bijzonder zwaar teisterde.

Bij Molens Van Sande wordt graan als basisproduct verwerkt tot bloem en meel. De firma bevoorraadt de bakkers uit de wijde regio, maar exporteert ook naar Nederland. De jongste jaren kende het bedrijf een spectaculaire groei.