Een honderdtwintig acht- tot twaalfjarigen namen zaterdag deel aan de tiende Roefeldag, de grote kennismakingsdag met de volwassenleefwereld. ,,Een bezoek aan bejaardenhome Velige Have stond voor het eerst geprogrammeerd. Maar de brandweer, zuivelfabriek Campina en de apotheker blijven de meest geliefde klassiekers'', zegt Sofie Dobbelaere van de organiserende Aalterse jeugdraad.

De kinderen konden dit jaar achter de schermen van een twintig bedrijven en organisaties een kijkje nemen. Zo was er ook een bezoekje mogelijk aan de kerktoren in Bellem, de kanaalberm van vzw Natuurreservaten of een imker in Lotenhulle. Een twintig jongensdromen werden gerealiseerd met een mototripje van motogezelschap De Splrze. We gingen een kijkje nemen bij apotheker Johan Tavernier op de Markt.

Met kleurrijke poedertjes, zalfjes, spatels, een precisieweegschaal en mengmachines, had apotheker Lieve Persyn geen moeite om twee groepjes kinderen gedurende een uurtje op sleeptouw te nemen in de wereld van de alchemie. Een voor een mochten ze een handje toesteken. Eerst wat onwennig, maar na een poosje was het drummen. Zo leerden ze hoe suppositoires worden gemaakt. Of hoe men vloeibaar homeopatische medicamenten verstuift in suikerpilletjes. Een insectenzalf maken en die nadien nog in een tube persen was ook populair. Ook wat kruidenleer en het vullen van zestig capsules met een speciaal toestelletje deden menig mond en oog opengaan.

,,Ik wou wel eens zien hoe een apotheek werkt'', zegt de negenjarige Maxim. ,,Het leukste vond ik het maken van homeopatische medicamenten, want de suikerballetjes die ze daarvoor gebruiken, zijn de lekkerste.'' Lisa werd het meest geboeid door het maken van suppositoires. Haar spontaniteit bij het verlaten van de apotheek en het weerzien van haar mama, verraadt het nut en de leerzaamheid van de Roefeldag. ,,Kijk mama, ik heb een suppo gemaakt.'' (STJ)