Mag ik ook eens kijken? Hoe ziet zo'n beestje er eigenlijk uit?'' Vele mama's monsterden zaterdag belangstellend de vangst van een kinderkopje dat zopas de nat kammen -behandeling had ondergaan. Luizen en neten stonden in het Provinciaal Administratief Centrum aan het Zuid een dag lang in belangstelling tijdens de eerste editie van de Gentse Luizendag .

Terwijl de volwassenen allerhande uitleg kregen over doeltreffende behandelingsmethoden en -producten, de rol van de school in de luizenproblematiek en wetenschappelijke benaderingen, leerden de kinderen tijdens een poppenkastspel en het aanleren van een luizenlied over het ongedierte. Tussendoor konden de ouders het hoofdje van hun spruiten door medewerkers van de Gentse Gezondheidscentra met behulp van de nat kammen -test laten nazien.

,,Deze behandeling is een goedkope, gemakkelijke en efficiënte methode om komaf te maken met luizen en neten'', demonstreert Ruth Van Der Beeken van het Wijkgezondheidscentrum De Sleep uit de Sleepstraat.

Ruth hielp reeds in diverse scholen luizen opsporen en kent na al die honderden kinderhoofdjes de methode op haar duimpje. ,,Je kamt eerst eventuele knopen uit het haar, maakt het nat en doet er vervolgens veel conditioner op om de luizen en neten los te weken. Daarna kam je er nauwkeurig met een luizenkam doorheen en veeg je de kam telkens af. Je begint eerst van in de nek -- waar het warm is en luizen graag vertoeven -- naar het voorhoofd toe, daarna omgekeerd van het voorhoofd naar de nek. Deze behandeling herhaal je om de drie dagen gedurende enkele weken.''


Prijs
Zaterdag zaten niet veel luizen op de kinderhoofdjes. Bij de vijfjarige Stefanie uit Gent was het wel ,,prijs''. ,,Tot nog toe kocht ik steeds producten bij de apotheker, maar niets hielp. Mijn dochtertje heeft erg fijn haar en daardoor geraakt ze er maar niet vanaf. Ik laat haar kopje steeds kort knippen, maar ook dat baat niet. Mijn zoontjes hebben er daarentegen helemaal geen last van'', zegt moeder Marie-Rose, terwijl Ruth een luis en enkele neten uit Stefanie's korte haren vist.

,,Ik ben speciaal naar deze Luizendag gekomen omdat ik hoopte hier eindelijk een oplossing aangereikt te krijgen. Ik had wel al gehoord van de nat kammen-methode, maar wist niet precies hoe die toe te passen.''.

Ook Ingrid Casteleyn uit Sint-Denijs-Westrem, vergezeld van dochtertje Maxime (4) en neefje Axel (5), was naar de Luizendag afgezakt. Maxime: ,,Ik heb al twee keer luizen gehad. Eén grote en twee kleintjes. Ik heb die vieze beesten liever niet.''

Mama Ingrid sloeg bij elke luizenaanval telkens in paniek. ,,Ik verwittigde steeds alle ouders van kinderen waarmee Maxime speelde. Thuis deed ik steevast alle beddengoed in de was en reageerde echt in paniek. Maxime onderging elke avond anderhalf uur een behandeling met chemische producten. Ik heb vandaag veel bijgeleerd, onder meer dat luizen na 24 tot 48 uur allemaal dood zijn en al dat gewas allemaal niet nodig is''.

Ondertussen laat neefje Axel zijn hoofdje inspecteren om glimlachend te horen dat hij luizen-vrij is.