De aangekondigde restauratie van het kasteel Beaulieu in Machelen laat op zich wachten. Veel verder dan het bouwen van een stelling kwam het Limburgse architectenbureau, verantwoordelijke voor de restauratie, voorlopig niet. De komende weken zou daar nu toch verandering in komen.

De vzw Beaulieu, een lokale vereniging die zich het lot van het kasteel aantrekt, volgt de evolutie van de restauratiewerken op de voet. ,,Sinds augustus 2002 kondigde de erfpachthouder al enkele keren de start van de werken aan. Dat creëert verwachtingen, maar daar kwam nog niet veel van in huis. We zijn wat teleurgesteld'', vertelt Luc Vanlaethem, voorzitter van de vzw.

Die schreef een brief aan de erfpachthouder, de nv Beaulieu, om te peilen naar de stand van zaken. ,,Ik kreeg nog geen antwoord. We hebben het raden naar de oorzaak van het talmen. We vrezen dat de restauratie van het dak niet klaar is tegen de geplande datum. Het eerste deel zou moeten afgewerkt zijn tegen juni aanstaande'', gaat Vanlaethem verder.

Volgens de vzw zijn ze niet de enigen die de werken met argusogen bekijken. ,,Een aantal inwoners hebben het over een voorstelling zonder inhoud of noemen het een vaudeville. Blijkbaar zijn veel mensen bezorgd om de toekomst van het kasteel.''

De vzw nam contact op met de firma Moreels, verantwoordelijk voor de uitvoering van de restauratie aan het dak. ,,Die vertelde ons dat de werken binnen drie weken starten. De winterperiode legde alles stil gedurende negen weken en, omdat het bedrijf nog andere werven heeft, kan ze in Machelen niet beginnen voor half maart'', meldt Van Laethem.