Carnavalminnend Vilvoorde zet vanaf vandaag het masker en de pjeirekop op. Prins Albert, lid van carnavalsvereniging Dei van 't Far West, krijgt van burgemeester Jean-Luc Dehaene symbolisch de macht over de stad in handen, zij het maar voor even.

De 58-jarige Albert Knops is werkloos maar heeft het sinds enkele maanden bijzonder druk als carnavalsambassadeur van Vilvoorde. De echtgenoot van de uitbaatster van café Benson, vlakbij het stadhuis, staat als prins carnaval voor de meest spannende en feestelijke dagen uit zijn leven. ,,Ik had vorig jaar al meegedaan aan de prinsverkiezing maar heb het toen niet gehaald'', vertelt de geboren Mechelaar die al 10 jaar in Vilvoorde woont.

,,Het waren kameraden die me op café ooit hebben overhaald om me in het carnavalleven te storten'', getuigt de man. Dei van 't Far West hebben met Albert een trouwe en gedreven carnavalist in hun rangen. ,,Carnaval is in de eerste plaats een plezant gebeuren en niet, zoals sommige mensen het willen afschilderen, een bedoening van zatte pieten'', verdedigt hij zich.

,,Sinds begin november ben ik elk weekend, twee dagen na mekaar, de baan op als Vilvoords carnavalambassadeur. Tot in West-Vlaanderen woon in activiteiten bij. Ik zou me niet kunnen veroorloven veel te drinken omdat dat anders te gevaarlijk wordt achter het stuur.''

Nog tot eind april stapt prins Albert mee op in stoeten overal ten lande. ,,Ik ben fier op mijn carnavalspluimen en als geboren Mechelaar komt het mij nog goed uit dat de kleuren van Vilvoorde, rood en geel, dezelfde zijn als die van Mechelen.''

Vandaag begint het echte carnavalswerk voor Albert in de eigen stad met de machtsoverdracht op het stadhuis deze namiddag. Zondag brengt de prins met zijn gevolg een bezoek aan de kermis en de cafés op de markt. Dinsdagavond volgt het hoogtepunt met de carnavalsstoet die zich vanaf 19.30 uur van aan de Mechelsesteenweg langs de Rooseveltlaan, de Campionlei en de Leuvensestraat naar de Grote Markt en de Bergstraat slingert. Die avond vindt aan het stadhuis de traditionele paardenkoppenworp plaats.

Het Vilvoordse programma eindigt voor de prins eind volgende week, met op donderdag een bezoek aan rustoord de Stadskam en op zaterdag aan het kindercarnavalgebeuren in cultureel centrum Het bolwerk.