Carnaval zit Halle in de genen, wat niet verwonderlijk is als men weet dat het Halse carnaval minstens 600 jaar oud is. Om dit jubileum te vieren, is buiten het gewone carnavalsprogramma een feestprogramma samengesteld dat vijf weekeindes duurt.

De festiviteiten starten al op 15 maart . Vrij rustig, met een tentoonstelling van carnavalsschilderijen van de Halse kunstenaar René Devedeleer. Deze tentoonstelling loopt tot 15 april in de foyer van het stadhuis.

  • Het eerste echte feestgedruis komt er aan op zondag 23 maart . Een week voor de carnavalsstoet organiseert de werkgroep een historische carnavalsstoet met veel muziek en dans zoals carnaval vroeger werd gevierd. Aan deze stoet verlenen de Gilles en de Pierrots van groot-Halle en de Luupers hun medewerking. Ze worden begeleid door trommelaars en pijpers . Ook andere carnavalsgroepen zijn welkom. Speciale attractie wordt de zwaarddansgroep Lange Wapper uit Antwerpen. Deze historische stoet vertrekt om 14.11 uur op de Beestenmarkt, gaat langs de Grote Markt waar Lange Wapper optreedt en gaat vervolgens verder door de Basiliekstraat.
  • Tijdens het erfgoedweekeinde van 26en 27 april is er in het historisch stadhuis een grote tentoonstelling gepland rond 600 jaar carnaval in Halle., Die tentoonstelling wordt zondagnamiddag afgerond met een praatcafé waar mensen kunnen helpen op oude foto's mensen te identificeren.

  • Volksfeest als orgelpunt
  • Orgelpunt van de hele viering moet een groot volksfeest worden opdonderdag 1 mei op de Grote Markt in Halle. Niet alleen zijn er optredens voorzien van de Sols, 't Kliekske, de Woelers en andere bekende Hallenaren. Halle pakt die dag uit met een garguanteske resepse , een receptie voor iedereen zeg maar, waar het stadsbestuur symbolisch gratis zeshonderd glazen kriek, lambiek en duvel laat aanrukken, samen met zeshonderd ballekes, pansjen en boorebauterhamme nie geplekt .
  • Ter afronding van de festiviteiten is er op zondag 26 oktober tijdens de culturele maand in Halle nog een lezing over 600 jaar carnaval in Halle.