De publieke gebouwen van Sint-Pieters-Leeuw krijgen binnenkort permanent een wapperende Vlaamse Leeuw voor hun deur, naast de vlag van de gemeente. Gemeenteraadslid Roland Demol (CD&V) en fractieleider Kris Van Laethem (CD&V) deden dat voorstel op de jongste gemeenteraad.

,,We stellen vast dat heel wat mensen die Leeuw binnenrijden niet eens beseffen dat ze in een Vlaamse gemeente zijn. Het is de bedoeling dat Leeuw zijn Vlaams karakter toont zodat mensen die hier willen komen wonen bij voorbeeld, beseffen waar ze terechtkomen'', zei Van Laethem.

Jean Cornand (PF) was niet voor dit voorstel gewonnen en stelde een amendement voor. ,,Ik ben niet tegen vlaggen, ik vind ze bijzonder kleurrijk'', zei hij. ,,Daarom stel ik voor dat naast de vlag van Leeuw niet alleen de Vlaamse Leeuw wordt gehangen -- u hoort me goed -- , maar ook de vlag van België en de Europese vlag''.

De VLD had hetzelfde idee. ,,Als je Leeuw binnenrijdt staat er een bord met: welkom in onze Vlaamse gemeente. Als je een brief van de gemeente krijgt staat er op het briefpapier -- terecht -- een verwijzing naar het Vlaams karakter van Leeuw, op straatnaambordjes staat ook de vermelding Vlaamse gemeente. Nu nog overal een Vlaamse Leeuw, is dat niet wat overdreven'', vroeg Danny Van Hee zich af.


Sint-Vlaamse-Leeuw
,,We kunnen ook de naam van de gemeente veranderen en Sint-Pieters vervangen door Vlaamse . Dat zou nog eens wat zijn: een gemeente die Vlaamse Leeuw heet. We zijn voorstander om de vier vlaggen voor de gebouwen te hangen, maar alleen de Vlaamse Leeuw zien we niet zitten. Wij zijn niet zo eigen-vlag-eerst -getint''.

De meerderheid stemde het voorstel van de vier vlaggen weg en keurde het hijsen van de Vlaamse Leeuw goed. ,,Jullie hebben België dus weggestemd'', riep Cornand uit.

,,Ik heb niets tegen die Belgische of Europese vlag, maar het gaat erom dat mensen van buiten de gemeente, merken dat ze in een Vlaamse gemeente zijn. Met teveel vlaggen lukt dat niet'', zegt Van Laethem.