Vanaf half mei krijgen Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen bijkomende nachtvluchten te verwerken. De route die vanaf Affligem afbuigt naar Zuid-Pajottenland, verdwijnt. De Pajottenlandse gemeenten, die aan Oost-Vlaanderen grenzen, krijgen rustigere nachten. Dat vertelde Philippe Touwaide, de ombudsman van de luchthaven aan de burgemeesters van het Pajottenland.

De ombudsman zei dat de regering een plan klaar heeft om vanaf 14 mei de vliegroutes te wijzigen. Touwaide: ,,De route die vanaf Affligem naar het zuiden afbuigt, wordt afgeschaft. Deze toestellen vliegen in de toekomst over Brussel, Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen naar het zuiden. De andere vluchtlijn, over Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode, blijft behouden. Centraal-Pajottenland zal per nacht drie tot vijf vluchten meer verwerken''.

In de zomer is de vluchtlijn naar de zuiderse vakantiebestemmingen uiteraard drukker. Deze route wordt vooral bevlogen door Airbussen, vliegtuigen die vrij lawaaierig zijn. Het Pajottenland reageert verdeeld op de voorstellen. Voor de gemeenten Galmaarden, Bever en Herne lijken betere tijden op komst. Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen verwachten meer lawaai tijdens de nacht.

Burgemeester Michel Doomst van Gooik is van oordeel dat het Pajottenland waakzaam moet blijven. Doomst: ,,Met dit plan is onze regio niet geholpen. Metingen staan voor onze streek nog niet op het programma. Onze problematiek is niet vergelijkbaar met de noordrand. Toch mogen wij als landelijk gebied niet bij de pakken blijven zitten. We formuleren onze bezwaren in een brief en bezorgen deze aan de ministers Verhofstadt, Durant, Dewael, Stevaert, Dua en Vande Lanotte, gouverneur De Witte en aan BIAC.