Je maakt het beste visgerecht ter wereld. Je blinkt uit op de ,Bocuse d'Or', de wereldbeker van de professionele keuken. Toch ben je zeer zwaar ontgoocheld. Je valt net buiten het podium bij de eindstand. Maar Donald Loriaux uit Evere, die in de keuken staat in het driesterrenrestaurant Bruneau in Ganshoren, heeft talent zat. En ambitie.

De Bocuse d'Or is zowat de wereldbeker van de professionele keuken. De wedstrijd kan op evenveel internationale media-aandacht rekenen als een belangrijke voetbalmatch. Op de tribune van Eurexpo, de grote expositiehallen in Lyon, zitten duizend toeschouwers. Er wapperen vlaggen, er hangen spandoeken, er weerklinken strijdkreten. Toch zijn de meest enthousiaste supporters die van de Belgische deelnemer, Donald Loriaux.

Deze jonge, ambitieuze en zeer talentrijke kok is souschef in het driesterrenrestaurant Bruneau in Ganshoren. De meeste chefs die meedingen naar de ,Oscar van de Gastronomie' of het gouden beeldje van Bocuse zijn vrij jong. Gevestigde chefs, al zullen ze het niet graag toegeven, wagen zich niet aan deze wedstrijd, waar de kans om te winnen nog altijd een stuk kleiner is dan die om te verliezen. De wedstrijd wil vooral als springplank voor jong talent dienen.


Honderden forellen bereid als oefening
,,Ik heb, samen met mijn commis , maandenlang intensief geoefend'', zegt de perfect tweetalige Donald Loriaux vlak voor de wedstrijd begint. ,,Honderden forellen heb ik bereid. En elke keer kwamen we dichter bij de perfectie. Bij de perfecte harmonie van kleuren en pure en originele smaken.''

Loriaux werd goed getraind en begeleid door Jean-Pierre Bruneau en Pierre Wynants van Comme chez Soi. Hij bereidde een vis- en vleesgerecht. Hij rekende op een podiumplaats. Het mocht niet zijn. Loriaux eindigde, tot zijn diepe ontgoocheling, als vierde en voelt zich verre van gesust met de troostprijs: het beste visgerecht ter wereld.

Noorwegen ging met de gouden Bocuse lopen. De Franse chef eindigde tweede en Duitsland derde. (MVS)

  • www.bocusedor.com