De uitvoerders van de diamantroof sleurden kilo's diamanten mee uit de safes van het Diamond Center. De eerste selectie gebeurde in de kluizenzaal zelf. De buit werd vervolgens overgebracht naar een appartement aan de Charlottalei 33 en daar verdeeld. Onderhoudsman Rudy kan niet geloven dat de Italiaanse huurder achter de diamantroof zit: ,,De mensen leven hier redelijk anoniem, maar toch heb ik vorige week niets verdachts gezien.''

Het gerecht in Turijn ontkende gisteren dat de in Antwerpen aangehouden hoofdverdachte Leonardo Notarbartolo (51) banden heeft met de Italiaanse maffia. De man staat er bij het gerecht wel bekend als iemand met lange vingers. Het Antwerpse parket heeft trouwens nooit gezegd dat de man tot de maffia behoorde. Het parket kreeg gisternamiddag nog geen nieuws van de Italiaanse collega's of er al buit is teruggevonden. Huiszoekingen in Turijn leverden niets op.

De Antwerpse federale politie liet donderdag met foto's de wanorde zien die de dieven in de kluis hadden geschapen. De politie toonde ook de waardepapieren en diamanten die ze achterlieten. ,,Een simpel en geniaal plan'', klonk het. Gelukkig voor het gerecht waren de uitvoerders slordig in de afwerking. Ze dumpten het inbrekersmaterieel in een particulier bos in Machelen, waar de eigenaar de rommel zag liggen tijdens zijn dagelijkse wandeling. De man belde de politie van Vilvoorde en die kamde de hele berm van de E19 tussen Vilvoorde en Gent uit. Op een klein papiertje stond de naam Leonardo Notarbartolo...


Een cruciale stommiteit
De Italiaan uit Turijn houdt inmiddels de lippen stijf op mekaar. Zijn raadsman Hans Matthysen vroeg een uitstel tot maandag. Ook Notarbartolo's vrouw Adriana Crudo (48) verschijnt maandag voor de raadkamer. Zij heeft nog geen advocaat. Volgens het gerecht zijn haar verklaringen tegenstrijdig en veinst ze zich niets te herinneren.

Het echtpaar dat samen met hen werd opgepakt, zegt onschuldig te zijn. Antonio Faletti (43) en Judith Zwiep (38) waren hier om hun jeugdvriend Leonardo te bezoeken. Antonio woont al sinds 1982 in Nederland en is parkeerwachter in Haarlem. Het paar heeft twee kinderen en ondernam vorige week vrijdag 21 februari vanuit z'n woonplaats Hillegom een uitstapje naar Antwerpen. Ze kwamen aan bij het appartement van Leonardo aan de Charlottalei en die vroeg Antonio samen met hem eventjes naar de Schupstraat te gaan.

Leonardo stapte het Diamond Center binnen. Antonio bleef buiten want hij had geen speciale toegangsbadge. Toen hij de politie massaal zag arriveren, belde hij naar Adriana met de vraag wat hij moest doen. Hij keerde terug naar de Charlottalei en hielp de vrouw een tapijt en twee vuilniszakken buitendragen. Een cruciale stommiteit, zo beseft hij nu. ,,Het ging allemaal zo snel. Ik weet niet waarom ik geholpen heb alles naar beneden te dragen'', zegt hij nu.

Op dat moment werd het hele gezelschap door de speurders ingerekend. Na de arrestatie werden de kinderen van het paar overgebracht naar het dagverblijf van het Paola-ziekenhuis. Ze zijn inmiddels toevertrouwd aan hun tante.


Niemand had een vermoeden
De speurders kamden vijf uur lang elke centimeter uit van het appartement aan de Charlottalei 33. De miljoenenbuit werd daar verdeeld, maar veel meer dan enkele kiezeltjes in een tapijt is niet gevonden. De syndicus van het gebouw valt uit de lucht. ,,Niemand van de bewoners heeft hier ooit een vermoeden gehad.''

Het hele appartement werd door de speurders ook onderzocht op vingerafdrukken. Later kunnen die eventueel gelinkt worden aan Italiaanse misdadigers. In de kluizenzaal van de Grunbergerbuilding droegen de uitvoerders chirurgische handschoenen.

Het gerecht onderzoekt ook DNA-sporen. Antonio Faletti en Judith Zwiep werken daaraan mee en hebben DNA-stalen laten nemen. Mogelijk zijn ze misbruikt als dekmantel en diende het doorsnee-gezin als lift naar Nederland om daar onopvallend een vlucht naar Milaan te nemen. Leonardo had bij zijn vriend Antonio geïnformeerd naar een goedkoop vliegticket. (JCV/MVDB)