Als het van burgemeester Bart Somers afhangt, worden in de zomer van 2003 Deflo-wandelingen in Mechelen georganiseerd. Somers, zelf een hevige fan van de thrillerauteur, lanceerde het voorstel donderdagavond bij de officiële release van Luc Deflo's vijfde boek Sluipend Gif . ,,Een wandeling langs opvallende locaties uit de vijf romans. Mechelen kan zich geen betere promotie wensen'', aldus de burgemeester.

Luc Deflo woont in Brussel maar heeft de band met zijn geboortestad Mechelen nooit doorgeknipt. Net als de vorige vier romans van de gevierde thrillerauteur speelt Sluipend Gif zich af in het decor van de Dijlestad. Het politiecommissariaat, het gerechtshof, de Kruidtuin, de Korenmarkt... al deze vertrouwde locaties krijgen dankzij de verbeelding van Deflo een extra dimensie.

Voor burgemeester Bart Somers is het duidelijk dat Mechelen van deze literaire belangstelling gebruik moet maken om zichzelf als Deflo-stad te promoten. Dat kan volgens de burgemeester door de organisatie van Deflo-wandelingen, naar het voorbeeld van de Pieter Aspe-wandelingen in Brugge of de Flikken-wandelingen in Gent.

,,We lanceren een nieuwe route die langs de belangrijkste locaties uit de romans loopt'', zegt Somers. ,,Dat kan een unieke gelegenheid zijn om gebouwen als het gerechtshof of het politiecommissariaat eens van nabij te leren kennen. Maar ik denk ook aan minder voor de hand liggende locaties, zoals de telefooncel op de Korenmarkt waarin in één van de boeken een moord gepleegd wordt. Fervente Deflo-lezers zullen de kennismaking met de échte crime-scene zeker verrassend vinden.''


Boek wordt film
De burgemeester overlegde over zijn plan al met schepen van Toerisme Frank Nobels, en ook die is laaiend enthousiast. De wandelingen zouden georganiseerd worden in de zomer en bij voorkeur eindigen met een rendez-vous met de schrijver himself.

,,Ik zie het wel zitten om met mijn fans een glas te drinken nadat ze het decor van mijn boeken verkend hebben'', zegt Luc Deflo zelf. ,,Ik kom trouwens geregeld in Mechelen. Café De Cirque op de Vismarkt is elke donderdagavond mijn vaste stek.''

Inmiddels zijn ook de filmrechten voor het eerste en het vierde boek van Deflo verkocht. Niemand minder dan Erwin Provoost, producer van ondermeer de TV1-reeks Flikken, is van plan 'Naakte zielen' en 'Kortsluiting' te verwerken tot een mini-tv-serie en/of bioscoopfilm. Wellicht wordt Mechelen dus in de toekomst ook gepromoveerd tot filmdecor, en de Mechelaar tot filmfigurant.

  • Luc Deflo signeert zijn laatste boek, 'Sluipend Gif', op 8 maart tussen 10 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur in boekhandel Forum, D. Boucherystraat 10, Mechelen.