Pauwels Trafo houdt een bestelling van vier grote vermogenstransfo's en dertien kleinere, die bestemd zijn voor Irak, voorlopig in beraad. Het bedrijf wil eerst de nodige betalingsgaranties krijgen eer het de bestelling uitvoert. Indien niet, dreigt er beperkte tijdelijke werkloosheid komt voor enkele werknemers.

,,Wij werken al jaren met landen in het Midden-Oosten. Dus ook met Irak. Dat land vertegenwoordigt 2 procent van onze omzet. De leveringen die we daar doen worden afgehandeld in Mechelen en Gent. De bestelling van 13 kleinere transfo's en de vier groot vermogenstransfo's gebeurde in het kader van het programma ,Food for Oil'. Dit wil zeggen dat de bestelling en de betaling gebeurt langs de UNO. Maar tranformatoren behoren tot wat men noemt investeringsgoederen. En zolang daar geen betalingsgarantie voor is beginnen we daar niet aan. De toestand in Irak speelt nu wel mee in het snel afhandelen van die procedure'', zegt directeur Driesen van Pauwels Trafo in Mechelen.

Van start tot einde van het productieproces voor een kleine transfo mag je rekenen op een verloop van zes tot acht maanden. Voor een grote loopt dat uit tot bijna elf maanden.

,,Langer wachten op de betalingsgarantie verstoort ons werkschema. Maar in Gent is dat op te vangen omdat we daar een goed gevuld orderboek hebben. Ondertussen kunnen we daar vervangorders vinden. Om voor de grote transfo's vervangorders te vinden is de kans eerder gering en zou dat eventueel tot een zeer beperkte tijdelijke werkloosheid van enkele werknemers kunnen leiden'', stelt Driesen. Hij voegt er aan toe dat Pauwels Trafo tussen dit en een maand toch wel uitsluitsel moet hebben. (RBZ)