Nicolai Zabalotny (11) en Annastatie Zabalotny (5) worden samen met hun ouders uitgewezen uit België en moeten noodgedwongen terugkeren naar Rusland. De kinderen van de vrije lagere basisscholen De Engel en het centrum zijn het daarmee niet eens.

De leerlingen protesteerden vrijdagnamiddag op de speelkoer in De Engel en uitten hun ontevreden met een ballonnenactie. Iedere ballon heeft een kaartje en dat willen de kinderen als teken van hoop de wereld insturen.

,,Vader Vitaly Zabalotny kwam samen met zijn vrouw en zijn twee kinderen op 4 april 2000 in ons land aan. De kinderen hebben een jaar schoolgelopen in Eernegem. Nu zijn ze sinds september hun tweede schooljaar gestart maar in de Engelschool in Ichtegem. De ouders mogen niet werken omwille van hun statuut hier in ons land. Vader Vitaly is actief als vrijwilliger in het project Wonen en Werken. De moeder van de twee kinderen is vrijwillig poetsvrouw in de buitenschoolse kinderopvang'', zegt schooldirectrice Sabine Biebouw.

,,Met de school staan we achter de actie van de kinderen. Dit Russisch gezin doet er alles aan om zich hier te integreren. Ze volgen lessen computer en Nederlands. Het jongste kind spreekt zelfs alleen maar Nederlands'', aldus Sabine Biebouw.

,,Het is oneerlijk om deze mensen na drie jaar terug naar Rusland te sturen. We willen met onze ballonnenactie de mensen sensibiliseren. De klasgenootjes willen dat ze in Ichtegem mogen blijven'', aldus nog directrice Biebouw. (KRV)