In de nacht van donderdag op vrijdag werden in de Ieperse binnenstad diverse vandalenstreken gepleegd door fuivende jongeren. Net zoals vorig jaar breiden tal van jongeren op de vooravond vóór de eigenlijke 100-dagenviering van vrijdag al een begin aan het feest.

Een klein aantal onder hen -- naar schatting een twintigtal -- maakte van de gelegenheid gebruik om amok te maken in de binnenstad. Heel wat PMD-zakken, die buitengezet waren voor de vrijdagophaling, vielen ten prooi aan de jonge vandalen: ze werden opengestampt en de blikjes en drankkartons werden gretig rondgestrooid en -geschopt.

De technische dienst van de stad werd vrijdagochtend al van 5 uur op pad gestuurd om de troep op te ruimen. Ook werden diverse bloemen uit de bakken uitgerukt. In het politiecommissariaat in de Rijselstraat werd een ruit ingegooid.

Er waren geen problemen met het sluiten van de horecazaken om middernacht. Deze maatregel heeft echter zijn effect gemist: het vandalisme kon niet worden voorkomen.

Twee jaar naeen zijn nu al vandalenstreken gepleegd de nacht vóór de de eigenlijke 100-dagenviering. Volgens burgemeester Luc Dehaene is de toekomst van de 100 dagen in Ieper hiermee gehypothekeerd. (PLI)