Met een stevige portie feestgedruis heropende het Brugs Groeningemuseum gisteren haar deuren die sinds het einde van de succesvolle Van Eyck-tentoonstelling gesloten waren. In dat voorbije half jaar werd het museuminterieur herschikt, de presentatie van de kunstwerken herdacht en kregen enkele locaties nieuwe functies. Gelijktijdig wil Groeninge uitpakken met een vernieuwende artistieke visie. Met De eeuw van Titiaan starten ze bovendien met een kwalitatieve topper.

Het Groeningemuseum dateert uit 1930. De verzameling oude kunst en Vlaamse Primitieven werd er ondergebracht in een modernistisch gebouw van de Brugse architect Joseph Viérin. In 1982 en in 1995 werd het museum uitgebreid, onder meer met de Xaveriuskapel die vandaag die functie terug inruilt voor onthaal en werking. Groeninge en het naastliggende Arentshuis vormen nu één geheel op de museumsite.

De hertekening van Groeninge is het werk van het Brusselse architectenbureau 51N4E . Zij ,,maximaliseerden'' de tentoonstellingsruimte, brachten variatie aan in de presentatie van de kunstwerken en concentreerden de publieksfuncties op één locatie.

Toch bleef de chronologische routing behouden. De kunstwerken zijn ondergebracht in een opeenvolging van steeds wisselende ,,kamers'' die de aandacht van de bezoekers tot op het eind vasthoudt. Alleen de achterliggende Xaveriuskapel kreeg een totaal nieuwe invulling met op het gelijkvloers tickets, shop en vestiaire. De bovenzaal is de pleisterplek van De Vrienden van de Musea die deze realisatie trouwens met eigen middelen betaalde.

Vanuit de Kapel verkent de bezoeker het art déco-complex en de voormalige bogengalerij waar vroeger de Vlaamse Primitieven, maar nu het Publieksarchief is ondergebracht.

De Groeninge-slogan ,,Kunst van Van Eyck tot Broodthaers' wordt nu consequent doorgetrokken, zowel thematisch als chronologisch. Meer dan vroeger het geval was, komen Barok en Classicisme aan hun trekken. Er is bovendien een nieuwe zaal met ,,Beeldhouwkunst''.

Tenslotte eigende Groeninge zich een nieuwe huisstijl en logo toe.(LFB)

  • Groeninge viert dit weekend feest met gidsbeurten, kinderprogramma's, muziek en veel randanimatie, alles is geheel gratis. Info ter plekke.