Op het strand van Knokke-Heist is een nieuw strandreinigingsmachine uitgetest. ,,Met dit procédé worden bijna alle kleine olieresten verwijdert.'' zegt hoofd technische dienst Yvan Verbauwen.

De nieuwe strandreinigsmachine die werd uitgetest heeft in principe niets te maken met de olievervuiling op de stranden van Knokke-Heist. Uit de eerste resultaten blijkt dat de machine veel beter de vervuiling van het strand wegneemt. De techniek die hiervoor gebruikt wordt wil het gemeentebestuur laten installeren op zijn oude machine die reeds tien jaar in gebruik is.

Yvan Verbauwen: ,,Door het gebruik van exentrische wielen en een netwerk wordt de vervuiling veel beter gescheiden van het zand. Dit is niet het geval bij de machine die nu in gebruik is. Opvallend is dat het toestel ook de kleine olieresten die nu nog op het strand liggen wegneemt. Alle teerballen die groter zijn dan twee centimeter komen in de vergaarbak terecht. De mogelijkheid bestaat om nog fijnere netten te monteren zodat alle olie van het strand wordt weggenomen. Wat er met de olieresten moet gebeuren blijft voorlopig een raadsel. Omdat het strand nu een vervuilde site is wacht het gemeentebestuur nu nog op een antwoord van OVAM.''

Het is niet de bedoeling dat de gemeente Knokke-Heist een nieuwe strandreinigingsmachine aankoopt. De technische dienst laat nu onderzoeken bij de verdeler of dat de vooruitstrevende techniek kan gemonteerd worden op de huidige machine. Lukt de ombouw dan zal het strand van Knokke-Heist er zeker netjes bijliggen voor het hoogseizoen. Vanaf Pasen krijgt het strand dagelijks een opkuisbeurt. (NM)