Ondernemers Koen Buyse en Luc Maebe, beiden uit Beveren-Leie, hebben het textielveredelingsbedrijf Vanmarcke overgenomen.

De aandelen van het bedrijf waren in handen van de failliete Sofitexgroep. Met curator Johan Vynckier werden de onderhandelingen succesvol afgerond. Voor de 85 werknemers van Vanmarcke verandert er niets: zij blijven werkzaam binnen het bedrijf.

Eigenlijk is het de tweede keer dat Koen Buyse Vanmarcke aankoopt. De eerste keer gebeurde dat in 1989. De industrieel leidde toen al het veredelingsbedrijf sinds 1974 en kreeg de kans het aan te kopen van de familie. Dat gebeurde dan ook, samen met enkele vennoten. Halfweg 1999 nam de Sofitexgroep Vanmarcke op binnen zijn bedrijfsstructuur voor de prijs van 8,7 miljoen euro. Maar met het faillissement van begin januari werden de aandelen te koop aangeboden. En deze keer was Koen Buyse opnieuw kandidaat-koper.

Koen Buyse: ,,Je kan inderdaad zeggen dat ik nu voor de tweede keer Vanmarcke heb aangekocht. Maar dat deed ik niet alleen. Ik heb een vennoot: Luc Maebe. Die heeft net als ikzelf 50 procent van de aandelen in handen. Samen gaan wij nu het verdere beleid bij Vanmarcke uitstippelen en kijken welke opportuniteiten de textielmarkt ons biedt.''


Europees marktleider
Luc Maebe is in de textielsector een bekend figuur. Zijn gelijknamige nv is Europees marktleider in tweedehandse textielmachines. Het is op die manier overigens dat Maebe zijn vennoot Koen Buyse heeft leren kennen.

Het bedrijf Vanmarcke blijft het ondanks de huidige crisis in de sector bijzonder goed doen. Het sloot zijn laatste boekjaar af met een omzet van 12,3 miljoen euro en weet zich te handhaven. (DJW)