Met een autokaravaan van zo'n 40 wagens in het centrum van Kortrijk hebben de werknemers van het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Groeninge meer gratis parkeergelegenheid gevraagd in de omgeving van de vier ziekenhuiscampussen. Het ziekenhuispersoneel vindt dat de onderhandelingen tussen directie en stad veel te lang aanslepen. ,,De herschikkingen door de fusie-operatie leidden al tot veel frustratie, dit is er nog een schep bovenop'', zeiden enkele actievoerders.

Door de verhuizing van de ene campus naar de andere kwam er een verandering in de (parkeer)gewoonte van veel werknemers van het AZ. Personeel dat op de campus Maria's Voorzienigheid niks moest betalen, zag plots dat dit in de omgeving van de andere ziekenhuizen niet zo evident was.

Enkele maanden geleden zijn onderhandelingen gestart tussen directie en de stad, maar die hadden nog geen resultaat. Het personeel wil druk op de onderhandelingen steken en naast de autokaravaan werd een petitie gehouden, die uiteindelijk 1.126 handtekeningen opleverde op een totale personeelsstaf van circa 1.800 personen.

De petitie werd aan de schepenen Lybeer en Moulin overhandigd aan het stadhuis. ,,Openbaar vervoer is door de flexibele werktijden geen oplossing. We stellen vast dat het personeel gedwongen wordt om een half uur vroeger te vertrekken van thuis om een goede parkeerplaats te vinden'', zegt LBC-vakbondsman Stefaan Decock


Geen toegevingen
Het stadsbestuur wil voor het parkeerprobleem in de omgeving van het Sint-Niklaasziekenhuis een geste doen. Aan de directie werd een bedrijfsabonnement in de parking Veemarkt voorgesteld dat 7 dagen op 7 gebruikt kan worden en aantrekkelijk is in prijs (40 in plaats van 60 euro).

Voor Maria's Voorzienigheid is er geen probleem, want daar is er een gratis parking voor het personeel. Probleem zijn de twee andere campussen. ,,In de omgeving van die twee ziekenhuizen willen we geen toegevingen doen voor het parkeren op straat'', zegt schepen Carmen Moulin.

,,Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis en het Sint-Maartensziekenhuis hebben een parking, maar de directie verkiest om die te gebruiken voor de bezoekers. Het stadspersoneel heeft ook geen gratis parkeerplaatsen en moet eveneens tickets of boetes betalen.''

Het personeel hoopt dat de directie snel over de brug komt en vraagt dat de inkomsten uit de betalende bezoekersparkings gebruikt worden om de eigen parkeerproblemen op te lossen.