Bij Jonckheere Subcontracting verliezen twaalf arbeiders hun job. Het dozijn werknemers werd donderdagavond telefonisch verwittigd dat zij na de stempeldag van gisteren niet meer aan de slag moesten.

Deze gang van zaken schoot in het verkeerde keelgat bij ACV-Metaal. ,,De aanpak van de werkgever is in strijd met het gezond sociaal overlegklimaat zoals dat vroeger bij Jonckheere Subcontracting mogelijk was. Wij vroegen daarom een verzoeningsvergadering aan waarop een sociaal bemiddelaar wordt uitgenodigd. De bedrijfsleiding bood intussen een overleg voor volgende week donderdag aan. Onze aanvraag voor een verzoeningsvergadering blijven wij evenwel handhaven. De verzoeningsvergadering zal niet plaats hebben voor zes maart en kan eventueel worden afgeblazen in functie van de resultaten van het geplande overleg met de bedrijfsleiding. Hetzelfde voor de geplande protestacties'', stelt Jan Maeseele van ACV-Metaal.


Minder bestellingen
,,Het afgeslankte orderboekje van Jonckheere Subcontracting is oorzaak van de afdankingen. De hele metaalsector in Midden West-Vlaanderen ervaart overigens de nefaste gevolgen van de algemene laagconjunctuur. Het aantal arbeidsplaatsen daalde vorig jaar gevoelig en wij merken een tijdelijke werkloosheid in metaalbedrijven waar wij dat niet gewoon zijn'', bevestigt Jan Maeseele. Hij meent dat momenteel pakweg 800 metaalarbeiders in de streek tijdelijk werkloos zijn. Jonckheere Subcontracting telt een 150-tal arbeiders. Het toeleveringsbedrijf fabriceert vooral zware stukken en werkt volledig gesplitst van zijn buurman/autobusconstructeur Jonckheere Bus & Coach. (HWR)