Het is een beetje een raar zicht, maar het is wel de vrucht van een opmerkelijk schoolproject: in de polyvalente zaal van het Provinciaal Technisch Instituut op de Roze werd door de 54 leerlingen van het tweede beroepsvoorbereidende leerjaar een mini-verkaveling met maar liefst 54 huizen aangelegd. Donderdag werd het lintje van de nieuwe wijk doorgeknipt.

Het schoolproject heet Een baksteen in de maag maar de leerlingen van de Provinciale Middenschool hebben daar geen last van. Initiatiefnemers van deze lesoverschrijdende projectweek zijn de leraren Carlos De Taeye en Dominique Noteboom, die in directeur Jan Dambre een dankbaar klankbord vonden en die de 54 leerlingen uit de vier 2BSO-klassen konden motiveren en warm maken.

,,De leerlingen kregen de opdracht om elk hun eigen huis te bouwen, binnen een afgelijnd budget'', legt directeur Dambre uit. ,,Ze hadden hun eigen munt om te kopen en te lenen, ze leerden budgetteren, plannen maken, milieuvoorschriften respecteren en zelfs de bouwtermen in het Frans vertalen. Ze hielden een dagboekje bij op de computer, bouwden hun woning in een verkaveling en moesten hun centen in het oog houden en desnoods diensten aanbieden om rond te komen.''

De leerlingen reageerden alvast enthousiast op het project, waarin alle lessen aan bod kwamen maar op een verrassende manier.

Zowel deze veertienjarigen als leerkrachten en directie zijn tevreden met dit opzet, dat volgend jaar zeker een vervolg krijgt. ,,Maar dan in de feestzaal, want die is nog groter'', glimlacht directeur Dambre. Inmiddels mochten de ouders al de bouwresultaten van hun kinderen komen bekijken in de mini-verkaveling op de Roze.