112 halfvolwassen varkens zijn donderdagavond laat om het leven gekomen bij een stallingbrand in Adegem. . Het vuur was snel onder controle maar de dieren stikten in de rook. In Meigem brak donderdagnacht omstreeks 1.15 uur brand uit in de stallingen van het landbouwbedrijf van de familie Michel Haelvoet en Christianne De Zutter in de Pastoriestraat 36. Door de alertheid van een buurman kon het gezin gewekt worden en kon de brandweer een handje toesteken bij het redden van de dieren in de stal. De schade bleef al bij al beperkt.

Het was even over 21 uur toen er brand uitbrak in een hangar achteraan het bedrijf van Antoine Coopman en zoon in Onderdijke in Adegem. De spuitgasten rukten meteen met zwaar materiaal uit maar nog voor ze ter plaatse waren, konden de bewoners het vuur zelf doven.

Vermoedelijk door een technisch defect aan de verwarmingsinstallatie was in de stalling brand ontstaan. Daardoor ontstond een grote rookontwikkeling waardoor de meeste varkens stikten. Enkele varkens werden verbrand.

Alvast een zware tegenslag voor het varkensbedrijf. ,,Het is natuurlijk erg maar gelukkig was er geen brand in de woning'', zuchtte de zoon van de varkenshouder. De familie kon vrijdag alvast op de nodige steun rekenen van familie en vrienden die spontaan een handje kwamen toesteken. De schade binnen het bedrijf is aanzienlijk. Het parket stuurde een branddeskundige ter plaatse die vaststelde dat het om een accidentele brand ging.


Zes uur nablussen
Toen buurman Klaus Dequeker in Meigem rond één uur 's nachts nog even een luchtje ging scheppen en een sigaretje ging roken, zag hij rook opstijgen uit de stallingen van zijn buren. Hij slaagde erin het gezin te wekken en alarm te slaan.

Kort daarna was de brandweer ter plaatse en die kon het vuur bedwingen. Eerst werden de runderen in veiligheid gebracht. Aanvankelijk werd ook gevreesd dat een paar konijnen in de brand waren gebleven maar die hadden gelukkig ergens anders op het erf onderdak gekregen.

Omdat in de stallingen stro en hooi was opgeslagen en in een aanpalende berging een stapel vers gezaagd hout aan het smeulen waren gegaan, moesten de spuitgasten nog meer dan vijf uur nablussen. Enkele rijen dakpannen werden weggenomen om gemakkelijker toegang te krijgen tot de bovenverdieping.

Omdat de stallingen gescheiden staan van de eigenlijke woning werd daar geen schade vastgesteld. Ook in de schuur zelf kon de veestal grotendeels gevrijwaard worden.