Tom Van Hooste moet - als alles goed gaat - voor de vierde keer op rij de nationale CrossCup op zijn palmares kunnen schrijven. De atleet van Essenbeek Halle, die deze zomer door een reeks keelontstekingen niet aan de bak kwam, maakte van de nood een deugd en startte begin augustus met de voorbereiding van het winterseizoen. ,,Mijn loophonger is daarom groot'', aldus Van Hooste.

Zondag wordt in Zwijnaarde, waar traditioneel de openingsmanche plaatsvindt, een eerste stand van zaken opgemaakt. ,,Een eerste piek leg ik op het EK in Edinburgh", zegt de Klingenaar, die vorig jaar enkele belangrijke afspraken miste. ,,Op het EK sukkelde ik met een allergische reactie na een ijzerinjectie. Op het WK was het beste er na een zwaar seizoen duidelijk af. Ik hoopte toen op een behoorlijke zomer, maar net voor het BK 10.000 meter moest ik afhaken omwille van een keelontsteking.''

Van Hooste speelt nog altijd met de gedachte volgend jaar zijn kans te gaan op de marathon. ,,Pas wanneer een reeks lactaattesten in de goede richting wijzen, wil ik het in het voorjaar nog eens proberen in Rotterdam of Londen. Als ik eraan begin, dan ga ik voor een chrono in de buurt van 2.10. Anders heeft het geen zin.''

Van Hooste liet de voorbije maand duidelijk zien dat hij op de weg voldoende in zijn mars heeft. In de halve marathon van Breda, waar hij niet onmiddellijk bij de kopgroep aansloot, kwam hij in de finale midden een zware hagelbui sterk terug om op twintig meter van de winnaar te stranden. Het potentieel is er dus zeker.

In Zwijnaarde zal Van Hooste moeten afrekenen met Hans Janssens, Tom Compernolle, Koen Van Rie en Jerry Van Den Eede. Er komen ook een paar stevige buitenlanders aan de start bij wie de Kenyaan Wilfred Kigen en de Zweed Erik Sjoqvist. Bij de vrouwen wordt naast de Belgische top de Ierse Catherina Mc Kiernan aangekondigd. In de korte cross wordt een duel verwacht tussen Tim Clerbout, Monder Rizki en Tom Van Rooy. Titelverdediger Ridouane Es-Saadi gooit zich pas vanaf Roeselare in de strijd.