Ondanks alle schandaalverhalen over corruptie en wanbeheer, is de Zwitser Joseph Blatter woensdag in Seoul met grote meerderheid herkozen tot voorzitter van de Fifa. De uittredende Blatter, sinds 1998 aan de macht, haalde het met 139 stemmen tegen 56 van zijn enige concurrent, de 55^-jarige Kameroener Issa Hayatou, voorzitter van de Afrikaanse Voetbalfederatie (Caf). Alleen voor de buitenwacht is de herverkiezing wellicht een verrassing.

,,Ik neem nota van uw diepe vertrouwen. Vertrouwen in de Fifa en in mij'', liet de 66^-jarige Blatter na zijn herverkiezing optekenen. ,,Voetbalmensen liegen niet'', zei hij nog en de Zwitser voegde daar aan toe dat zijn grootste opdracht er de komende vier jaar in bestaat ,,de vrede in onze familie te herstellen.''

Met veel charme overleefde Blatter de voorbije twee dagen het tumultueus verlopen buitengewoon congres. Zijn herverkiezing ziet Blatter als de kroon op zijn 27-jarige loopbaan binnen de Fifa. IJdele woorden van een ijdel man in een wereld die deze eigenschap koestert. Alleen bij gebrek aan een betrouwbaar alternatief zit Blatter weer voor vier jaar op de voorzittersstoel.

Forse beschuldigingen van corruptie, omkoping en het verwijt dat hij de Fifa naar de financiële afgrond leidt, werden niet echt hard gemaakt. Wel werd vastgesteld dat Blatter bij het opmaken van zijn rooskleurige balans, zware voorschotten nam op de toekomstige inkomsten uit de WK's van 2002 en 2006. Hij moet de komende jaren ruim 750 miljoen euro gaan bezuinigen. Maar de lepe Zwitser vertelde er meteen bij dat de steun aan de leden van 1,25 miljoen per vier jaar, niet in het gedrang komt. Daarmee schaarde hij de kleinere bonden achter zich. Zijn tegenstander, de Kameroener Issa Hayatou, stelde te weinig voor. Daardoor kreeg die niet de onverdeelde steun van de Europese landen. Zelfs in Afrika, gekweld door corruptie, omkoping en ondoorzichtige structuren, kreeg de voorzitter van de Caf weinig steun. Blatter won de Afrikaanse stemmen door zijn financiële injecties.

Secretaris-generaal Zen Ruffinen en Uefa-voorzitter Johansson, gezworen vijanden van Blatter, hopen nu nog op de rechtszaak die in het najaar in Zwitserland tegen Blatter dient. Als hij daar schuldig wordt bevonden (vooral aan bedrog of corruptie), komen er nieuwe verkiezingen. Tegen dan hoopt de Uefa een degelijke tegenkandidaat gevonden te hebben die Blatter alsnog uit zijn zetel kan verdrijven.