De winterkoopjes in het voetbal eindigen morgen. Veel zaken worden er niet meer verwacht, zodat het allicht bij de 26 inkomende transfers zal blijven die de 18 eersteklassers totnogtoe deden. Een beter bewijs dat de clubkassen leeg zijn en alle aandacht gaat naar het binnenhalen van de licentie, is er niet.

De nieuwe Fifa-reglementering voorziet transferperiodes in juni en januari. Kwestie van alle transacties te concentreren en transparanter te maken. Maar van massale in- en aankopen viel in België de voorbije weken niet veel te merken.

KV Mechelen verwelkomde acht nieuwkomers, onder wie een pak jeugdspelers van Standard. Maar dat gebeurde uit pure noodzaak, want door de vereffening verkregen alle spelers die aan het seizoen begonnen, hun vrijheid. Ze zwierven massaal uit.

Marel Baldvinsson mag zich de duurste nieuwkomer noemen. Zeer tegen zijn gewoonte in haalde Lokeren-voorzitter Lambrecht geld boven voor een inkomende transfer. Voor de IJslandse spits van het Noorse Stabaek legde hij 300.000 euro op tafel. Naast Baldvinsson gaf alleen RC Genk nog geld uit voor een transfer, die van Almir Sulejmanovic. ,,Maar daarvoor spendeerden we heel wat minder dan Lokeren voor zijn nieuwe spits'', zegt Robert Raes, voorzitter van de sportieve commissie bij de landskampioen.

Bij alle overige inkomende transfers ging het om vrije spelers (zoals Laurent Delorge bij Lierse) of transacties op huurbasis (zoals Mark Nygaard bij Lommel en Daniel Cruz bij Germinal Beerschot).

In het vakje van de uitgaande transfers springt een naam in het oog: Ali Lukunku. Hij verkaste voor zowat drie miljoen euro van Standard naar Galatasaray.