België is zijn Grote Prijs Formule 1 kwijt. De F1-teams weigeren een race in Francorchamps te rijden zonder tabaksreclame. Tot dat besluit kwam de F1-commissie - bestaande uit teams, sponsors en organisatoren - gisteren tijdens een vergadering in Londen.

De Internationale Federatie FIA had in september, bij het opstellen van de voorlopige F1-kalender voor 2003, de Zwarte Piet van Francorchamps doorgeschoven naar de F1-teams. Indien die unaniem zouden aanvaarden in Spa zonder tabaksreclame te rijden (de Belgische uitzonderingsmaatregel voor wereldkampioenschappen loopt af op 31 juli 2003), zou België tijdens het laatste weekend van augustus op de kalender blijven figureren.

Zoals in deze kolommen al voorspeld werd, kwam die unanimiteit er niet en dus verdwijnt de Grote Prijs van Francorchamps. De vacante plaats wordt niet ingenomen door een andere Grand Prix, er staan volgend jaar maar 16 wedstrijden op de agenda. Deze beslissing van de F1-commissie moet nu nog op 13 december worden bekrachtigd door de FIA Wereldraad, maar de kansen dat ze nog wordt gewijzigd is quasi onbestaande.

Met die beslissing willen de F1-bonzen aangeven dat ze niet gediend zijn met het Belgische getouwtrek rond het verbod op tabaksreclame. Of zoals Bernie Ecclestone het nog deze zomer in een gesprek met deze krant formuleerde: ,,Het lijkt wel of jullie in België gewoon geen Grote Prijs meer willen. De laatste paar jaar waren er telkens problemen in Francorchamps. We voelen ons echt niet meer welkom.''


Geen jubileum
Dat gevoel van onbehagen werd nog versterkt toen (vooral Vlaamse) rode en groene politici enkele maanden geleden dwars bleven liggen toen er vanuit Waalse hoek een voorstel kwam om de Belgische wetgeving gelijk te schakelen met de Europese, en tabaksreclame pas vanaf 2006 te verbieden. Onder andere Jean-Marie Happart probeerde nog tot gisteren een wetsvoorstel in die aard goedgekeurd te krijgen.

Hoe het nu verder moet met de Formule 1 in België is onduidelijk. Het is nog maar zeer de vraag of er ooit een vijftigste jubileumeditie van de Belgische Grote Prijs komt. Met Bahrein en Shanghai als nieuwe Grote Prijzen voor 2004, en Rusland in de wachtkamer, wordt het heel moeilijk om opnieuw een plaatsje op de kalender te veroveren. Het lijkt erop dat België de Formule 1 definitief kwijt is.