De nederlaag kwam als een donderslag bij heldere hemel. Justine Henin, het nummer vijf van de wereld en vijfde reekshoofd, verloor gisteren in de eerste ronde van de Hongaarse Aniko Kapros. Verlies is nog een mooi woord. Het werd een afstraffing: 6-4, 1-6 en 0-6.

Dat Henin uitgerekend tegen het nummer 179 van de wereld de duimen moest leggen, was voor iedereen een complete verrassing. In de polls voor de finale stond Henin met stip genoteerd. De Waalse had een voortreffelijk voorseizoen afgewerkt en leek haar favorietenrol waar te zullen maken. Als aanloop had ze de graveltornooien van Hamburg, Berlijn en Rome gespeeld.

In Hamburg had ze weliswaar in de kwartfinales van Jelena Dokic verloren, maar Berlijn had ze op haar naam geschreven - winst in de finale tegen Serena Williams - en in het tornooi van Rome had ze tegen dezelfde Serena Williams de finale nipt verloren. ,,Ik ben klaar voor Roland Garros'' vertelde ze zondag nog. Dinsdag werd ze glansloos ingepakt door ene Aniko Kapros. Beste prestatie ooit: een halve finale in het tornooi van Budapest en een eerste ronde dit jaar in de Australian Open.

Kapros, 1m73 voor officieel 62 kilo, heeft niets van een atletische speelster, maar gisteren overtrof ze zich helemaal. Nadat ze Henin in de eerste set een 5-1-voorsprong had moeten geven, kwam ze tot 5-4 terug, maar verloor de set uiteindelijk met 6-4.


Griepje
Voor de Waalse begon uitgerekend dan de tragedie. Nog één opslagspel kon ze winnen. Daarna moest ze met lede ogen toezien hoe de onbekende Hongaarse haar van het veld speelde. Toegegeven, Henin hielp een handje mee. Ze stapelde de directe fouten op, retourneerde slecht en liet haar tegenstandster helemaal in het spel komen. Twaalf games op rij verloor Henin. Niet normaal voor een speelster van haar niveau.

,,Inderdaad niet normaal'', gaf coach Carlos Rodriguez naderhand tekst en uitleg. ,,Justine voelde zich niet lekker gisteravond. Ze kloeg over een verkoudheid en vanmorgen had ze last van keel- en oorpijn. Een griepje allicht. Enkele weken geleden kreeg ze er ook al last van tijdens het tornooi van Hamburg. Ze speelde niet op haar gewone niveau. Zoveel directe fouten is niet van haar gewoonte. Maar ze wilde spelen. Roland Garros, dat is een beeetje haar tornooi. Logisch dus dat ze zwaar ontgoocheld was na de wedstrijd. Maar dat is de harde wet van de sport. Zulke dingen gebeuren en als sportman of sportvrouw moet je zoiets aanvaarden.''