De Belgische vrouwenploeg plaatste zich na een knappe partij, zeg maar demonstratie, op een overtuigende wijze voor het EK in Athene. Zeventien jaar hebben we moeten wachten, maar nu heeft België met Wauters, Wambé en co weer een team dat misschien op dat EK brokken kan maken en kans maakt op een ticket voor de Spelen.

België nam in deze beslissende wedstrijd Litouwen onmiddellijk bij de keel. Met een verschroeiend tempo en vooral met driepunters van De Roose en De Mondt werd de Litouwse zone snel stukgeschoten (9-2). Valuzyte en co lieten niet begaan en werkten zich, weliswaar moeizaam, terug in de match (11-8). Een bijzonder vinnige en snelle Wambé wou echter niet wijken en met infiltraties zorgde zij voor openingen en legde telkens mooie lay-ups. Ann Wauters zag dat het goed was en scoorde eveneens na enkele flitsende bewegingen. België diepte dan ook de voorsprong verder uit (24-14 en 28-17). Abromaint probeerde nog de bakens te verzetten maar Litouwen miste te veel en scoorde enkel vanop de vrijworplijn.

Ondanks foutenlast van Wambé bouwde België de voorsprong verder uit. Torfs was in de Belgische zone een snelle stoorzender en een prima orkestleider op de guard. Samen met de goed ingekomen Boonen en de met rebound en scores uitpakkende Wauters werd het snel 34-20 en 38-20 halfweg.

In het derde kwart begon Wauters op de invallersbank en liep België langs een knappe De Roose verder uit (46-22 en 54-36). Litouwen hing in de touwen.

In het slotkwart pakte Wambé met enkele assists uit, scoorde De Roose weer en controleerde België op een indrukwekkende manier de match. Ondanks de vermoeidheid liet de Belgische ploeg de tiende EK-kwalificatie in een uitzinnige sfeer niet meer in gevaar komen.

BELGIE (24 op 60 shots, waarvan 4 op 18 driepunters, 15 op 22 vrijworpen, 26 fouten): Van Malderen 1-0, De Roose 7-15, Wambé 7-8, De Mondt 7-0, Wauters 8-5, Boonen 6-0, Torfs 2-0, Deyaert 0-0.

Kwarts: 22-12, 16-8, 16-16, 13-17.