,,Een wedstrijd op leven en dood'' en ,,Als we niet in de Champions geraken, ontploft hier een reuzebom.'' Zomaar twee uitspraken van Dédé, de Braziliaanse linkermiddenvelder van Borussia Dortmund. Met de zenuwen van Club Brugge is het aan de vooravond van 'de belangrijkste wedstrijd van het seizoen' gelukkig iets beter gesteld. Maar ook Trond Sollied schuwt de oorlogsretoriek niet.

De trainer van Club Brugge gaf gisteren ook nog geen ploeg vrij. ,,Ik weet ze al lang voor mezelf maar ik doe dit bewust'', aldus de Club-trainer. ,,Ik zeg het ook niet tegen de spelers. Ze zullen alle positieve energie nodig hebben. Allemaal moeten ze denken dat ze aan de aftrap kunnen komen. Eén voor één dienen ze vlijmscherp te staan. Het wordt oorlog. Pure oorlog. In de man tegen man duels moeten we het halen. Als we van die gevechten niet 50 procent winnen, mogen we het vergeten. Het is daar dat de kwalificatie wordt gehaald. Discussies over systemen zijn bijzaak.''

De laatste training toonde niets. De positie van Simons - verdediging of middenveld - bleef een groot geheim. In aanvallend opzicht maakt Sollied wellicht de keuze tussen Stoica en Martens die een moeizaam competitiebegin kent. ,,Ik wil spelers niet teleurstellen zodat ze voor een slechte sfeer in de groep kunnen zorgen. Vandaar dat ik mijn ploeg pas enkele uren voor de wedstrijd geef. Het komt erop aan de Duitsers uit te tikken.'' Dat zou erop kunnen wijzen dat Stoica, de uitblinker van de heenwedstrijd, in de basis staat. Martens is mentaal ook niet zo sterk.


Twijfel bij Borussia
De geheimzinnige Sollied acteert alsof hij zijn belangrijkste wedstrijd voor Club voorbereidt. Dat zou zo wel eens kunnen zijn want hij had zelf aangekondigd in de Champions League beter te willen doen dan vorig seizoen. Maar dan moet je er wel in geraken.

,,Ach, Dortmund heeft veel meer te verliezen dan wij'', aldus Sollied. ,,Bovendien staan wij met 2-1 voor. Dat het hier vol zal zitten, doet me niets. 30.000 mensen in Brugge maken meer lawaai dan 60.000 in Dortmund. Legers winnen de oorlog op het veld, niet op de achtergrond.''

Sollied hanteert de oorlogstaal om zijn spelers op te peppen. De agressieve taal van de Dortmund heeft dezelfde reden maar dient ook om de eigen onzekerheid te verbergen. Kwaliteit heeft de ijzersterke kern van Borussia in overvloed maar de motor slaat al enkele maanden slechts sporadisch aan. Vandaar de enorme twijfel en de neiging door verbale uithalen zichzelf op scherp te stellen.

Blauwzwart is veel kalmer dan de hitsige Duitsers die vorig jaar in de Champions League 22,5 miljoen euro opstreken. Dat is meer dan het totale budget van Club Brugge. Voorzitter D'Hooghe en co rekenen bij kwalificatie op 7,5 miljoen euro.

,,Toch zullen we er evenzeer onze kop voorleggen als de Duitsers'', zegt Sollied. ,,Er is niet alleen het geld. Ook het prestige speelt mee.''

Dat klopt. Met twee CL-kwalificaties op rij hoort Club er internationaal weer helemaal bij.