Het nieuwe dopingproduct THG heeft de eerste grote kop doen rollen. Volgens de Britse krant The Guardian is Dwain Chambers, Europees kampioen op de 100 meter, betrapt op het gebruik van de anabole steroïde. De Brit staat mogelijk een schorsing van twee jaar te wachten. Wanneer aangetoond wordt dat het een samenzwering betrof is de carrière van de 26-jarige atleet meteen afgelopen.

Een out-of-competition-controle op 1 augustus in het Duitse Saarbrucken heeft Dwain Chambers de das omgedaan. In het A-staal zijn sporen van THG aangetroffen. Het B-staal is nog niet onderzocht. Intussen is gevraagd om vier van zijn dopingstalen, waaronder die afgenomen tijdens de nationale en wereldkampioenschappen, opnieuw te onderzoeken.

Dwain Chambers werd in 2002 Europees kampioen op de 100 meter. Datzelfde jaar evenaarde hij ook het Europees record van Linford Christie op die afstand (9.87). Prestaties die hem de titel van Brits atleet van het jaar opleverde.


Balco Laboratories
Op de wereldkampioenschappen in Parijs deze zomer haalde hij met een vierde plaats net geen medaille op deze afstand. Hij won er wel zilver met de aflossingsploeg op de 4x100 meter. Chambers traint bij Remi Korchemny, een Oekraïner die nu samen met Victor Conte de KMA Track Club beheert. Conte is tevens de zaakvoerder van het bedrijf Balco Laboratories dat de fabrikant van THG zou zijn.

Chambers geeft toe positief getest te hebben, maar laat in een verklaring weten ,,zeker niet moedwillig te hebben gehandeld.'' Wanneer ook de tegenexpertise positief is, wacht Chambers minstens een schorsing van twee jaar, waardoor hij de Olympische Spelen van Athene, waar hij een van de medaillekandidaten op de 100 meter was, aan zijn neus ziet voorbijgaan. Maar wanneer de Internationale Atletiekfederatie IAAF van oordeel is dat Chambers betrokken is in een complot met de bedoeling de zaak op te lichten, wacht hem een levenslange schorsing.