In aanwezigheid van Lance Armstrong en Jan Ullrich wordt vandaag in het Palais des Congrès in Parijs het rittenschema van de 91ste Ronde van Frankrijk uit de doeken gedaan. Een presentatie die in België met meer dan gewone belangstelling gevolgd zal worden, want Luik is in 2004 gaststad voor Le Grand Départ .

Met vier ritten (proloog en drie etappes) in ons land en een verblijf in Noord-Frankrijk zullen de Belgische wielerliefhebbers zich de eerste week van de Tour niet ver moeten verplaatsen om het grootste wielercircus ter wereld aan de slag te zien.

De Vurige Stede vormt op zaterdag 3 juli het decor voor de start van La Grande Boucle . De proloog is volledig in het centrum van Luik uitgetekend. De eerste rit brengt de renners van Luik over La Roche, Hoei en Gembloux naar Charleroi. Een dag later gaat het van Charleroi over Philipville, Dinant, Mettet en Profondeville naar aankomstplaats Namen.

Op de vierde en laatste Belgische dag vertrekken de renners uit Waterloo en komen ze aan in het Noord-Franse Wasquehal. Onderweg brengt de Tour in Geraardsbergen een eresaluut aan de Ronde van Vlaanderen, al wordt de befaamde Muur wijselijk niet aangedaan. Daarna gaat het naar Frasnes-lez-Anvaing voor alweer een eresaluut, ditmaal aan het adres van Oudenaardist Lucien De Schepper. Hij stampte in de Waalse taalgrensgemeente een bijzonder fraai Tourmuseum uit de grond. Via Doornik verlaat de Tourkaravaan dan ons land.


Eerst Pyreneeën
Ook andere elementen uit het rittenschema zijn al bekend. De eerste woensdag is er de ploegentijdrit tussen Arras en Cambrai. De eerste individuele tijdrit gaat van Leonard-de-Noblat, thuishaven van Poulidor, naar Gueret. In tegenstelling tot dit jaar volgen in 2004 eerst de Pyreneeën en vervolgens de Alpen. Tussendoor krijgen de renners de legendarische Mont Ventoux geserveerd. Er zou ook een klimtijdrit van Bourg d'Oisans naar L'Alpe D'Huez zijn.

Rit 2: Luik - Charleroi

Rit 3: Charleroi - Namen

Rit 4: Waterloo - Wasquehal