Club Brugge gaat sinds gisteravond halfelf in heel Europa over de tong. De Belgische landskampioen verbaasde vriend en vijand door Champions League-winaar AC Milan in een 0-1 nederlaag aan te smeren, de eerste overigens van de Italiaanse sterrenploeg dit seizoen. Een wereldgoal van Mendoza deed Club al na een halfuur dromen, minstens vijf wereldsaves van Verlinden maakten de stunt een uur later een realiteit. Achttien jaar na SV Waregem (1-2) verloor Milan thuis een tweede keer van een Belgische ploeg.

Andres Mendoza heeft woord gehouden in Milaan. Dinsdag liet de onberekenbare Peruaan zelfverzekerd optekenen: ,,Ik ben in vorm, dit moet mijn moment worden. Als ik in positie kan komen, scoor ik. Dat ben ik zeker''. Bij de eerste, perfect uitgevoerde counter van Club waarbij hij betrokken was, was het gisteravond meteen raak.

Clement lanceerde door het centrum Gvozdenovic, Pirlo gaf de uiterst bedrijvige Serviër een vrijgeleide en Cafu was al evenmin in de buurt om de naar links uitgezworven Mendoza af te dekken. Met een fantastische uithaal buitenkant linkervoet nam de condor van de Andes Dida te grazen. Ook al op de manier waarop hij het voorspeld had: ,,links van hem en in het dak van het doel'': 0-1 en heel Brugge uit zijn dak.

Op dat moment had AC Milan de score eigenlijk al lang moeten openen. Maertens kon de eerste snijdende aanval maar net op Verlinden terugspelen. Sollied, die in samenspraak met Verheyen uiteindelijk voor Martens als aanvulling op Mendoza had geopteerd, vreesde vooral een vroege goal. De Noor mocht opgelucht adem halen toen een doelpunt van Inzaghi terecht werd afgevlagd na voorafgaandelijk buitenspel van de Milan-spits bij de inzet van Seedorf.

Diezelfde Inzaghi deed Maertens geregeld sterretjes zien, maar zijn vizier bleek minder scherp dan normaal. Club mocht van Milan overigens best meevoetballen, maar leed aanvankelijk te snel balverlies. Bovendien kroop Ceh veel te diep naar achter, Pirlo mocht naar hartelust dirigeren. Eén keer counterde een fel van zich afbijtend blauw-zwart wel goed. Martens liet een kruispass van Gvozedenovic door de benen lopen, Dida had een vreemde redding in huis op het stuiterende schot van De Cock.

De onmiskenbare klasse van Milan vertaalde zich na de 0-1 pas echt in flitsende aanvallen, maar pogingen van Maldini, Seedorf en opnieuw Inzaghi konden niet verhinderen dat Club met een onverhoopte voorsprong de rust inging.


Saeternes mist 0-2
De getergde rossoneri bestookten in het tweede bedrijf onverdroten het Brugse doel, maar Verlinden ontpopte zich net als bij zijn vorige passage in San Siro, dertien jaar geleden, met een paar wereldsaves tot held. Pirlo op vrijschop, Seedorf met een plaatsbal en de ingevallen Rui Costa met een dropshot: geen van de drie kreeg de oudste man in de Champions League klein.

Brugge kreunde onder het aanhoudende aanvallende geweld en moest veelbetekenend zeven hoekschoppen in twintig minuten toestaan. Rozehnal bekocht zijn eerste foutje van een beresterke avond ei zo na cash, maar Inzaghi bleef zijn goaltje vruchteloos nastreven.

Maar de organisatie bleef perfect en een aantal spelers groeiden steeds meer boven zichzelf uit. De tijd tikte in het voordeel van de bezoekers, de ingevallen Saeternes miste vier minuten voor het einde van de normale speeltijd de 0-2. Het werd nog erg heet met pogingen van Maldini en Rui Costa, maar Verlinden gaf geen krimp. Club ging dol van vreugde feestend de Milanese nacht in.