De UCI-ploegenrangschikking van maandag leert dat er voor Lotto-Domo niets anders opzit dan een wildcard na te jagen voor de Tour 2004 én de Wereldbekers. Het team van Christophe Sercu eindigde 21ste in de top-30 en verliest dus het statuut van topklasser.

De eerste veertien zijn voor de Tour automatisch startgerechtigd. Dat zijn Fassa Bortolo, Quick Step-Davitamon, Telekom, Saeco, iBanesto.com (Islas Baleares-Ibanesto.com in 2004), Gerolsteiner, Cofidis, Rabobank, Once-Eroski (afwachten hoe de structuur eruitziet), US Postal-Berry Floor, CSC, Alessio, Euskaltel-Euskadi en Fdjeux.com. De rechtstreekse kansen van AG2R-Prévoyance (15de) en Domina Vacanze-Elitron (16de) zijn afhankelijk van de ontwikkelingen op de Spaanse markt. Lotto-Domo en alle anderen zijn aangewezen op een van de acht wildcards die tegen 1 maart worden verdeeld. Lotto-Domo heeft wel het psychologische voordeel dat 'Le Grand Départ' in Wallonië wordt gehouden.

Het ziet ernaar uit dat Lotto-Domo volgend jaar ook geen automatisch startrecht heeft in de Wereldbekerproeven. Dit voorrecht geldt voor de eerste achttien. ,,Gelukkig hebben we Van Petegem en McEwen. En dan is er eveneens een ijzersterke traditie van achttien jaar'', aldus sportief manager Marc Sergeant. ,,Met de 5 punten van Gardeyn die na Plouay nog niet verrekend werden, eindigden we twintigste. We staan bij de eerste in de rij na de automatisch geklasseerde ploegen. Maar dit komt ons slecht uit, ja.'' (HC)