Anderlecht doet weer volop mee. Daarvoor zijn tien helden en een moedige Hugo Broos voor verantwoordelijk. Na de vroege uitsluiting van De Boeck bleef de Anderlecht-trainer resoluut voor de aanval kiezen. Paarswit leverde een ijzersterke prestatie en komt heel mooi op een derde plaats in groep A. Lyon en München speelden immers 1-1 gelijk. Nu over twee weken op zijn minst een puntje in Celtic Park en Anderlecht heeft zelfs de tweede plaats binnen bereik.

De zege was onverhoopt maar niet minder verdiend. Met een spelershart dat je normaal aan de Schotten zou toedichten knokten tien Anderlecht-spelers zich naar de drie punten. De eerste zege van Anderlecht in de Champions League sinds maart 2001. De eerste overwinning van een Belgische club in de huidige CL-eindronde.

Twee cruciale fasen in de wedstrijd. De eerste had bijzonder zware gevolgen kunnen hebben. Na 25 minuten kreeg De Boeck een tweede keer geel voor een trekfout op Hartson. Vooral de eerste overtreding van De Boeck op Larsson in de buurt van de middenlijn na een kwartier was overbodig. Het zag er niet goed uit want een zege was een must. Dat illustreerde Broos ook door niet te vervangen. De Anderlecht-trainer liet gewoon drie verdedigers staan.

Voor die moed werd hij een kwartier voor tijd beloond. Wilhelmsson, één van de vele paarswitte uitblinkers, zette zich op rechts heel knap door. Aruna, tot dan niet op het niveau dat we van hem gewoon zijn, schoof als een rasechte goalgetter binnen (1-0).


Deschacht op lat
De zege was verdiend want eigenaardig genoeg had Anderlecht toen het nog met elf op het veld stond evenveel last van Celtic als met tien. Deschacht had na acht minuten wel plots op de lat getrapt maar in de beginfase onderging paarswit het spel. En dat duurde nog tien minuten nadat het tot tien was herleid. Larsson kopte eerst naast en even later kopte de Zweed op Zitka. De goed gevolgde Hartson kon binnenkoppen maar de grensrechter zag buitenspel. Het was een kwestie van centimeters maar wel terecht. Deschacht ging verdacht in de clinch met de gretig duikende Larsson maar de ref zag er geen strafschop in. Sutton schoot in één tijd over.

Anderlecht overleefde de storm en ging zelf op zoek naar een treffer. In de eerste helft gebeurde dat zonder concreet doelgevaar. Bij de laatste pass liep te veel mis.

Bij de rust kwam Valgaeren aanvoerder McNamara vervangen. Anderlecht kwam goed weg toen Varga van kortbij de beste kans van de wedstrijd naast besloot. Voor de thuisploeg leek dat het sein om alle registers open te gooien. Het ging onverdroten op zoek naar een treffer. Mornar lobde, na de zoveelste knappe diepe bal van Baseggio, eerst nog over de uitgelopen Hedman naast. Nadat Aruna voor de openingstreffer had gezorgd kwam Celtic aandringen maar een zwoegend paarswit bleef onder meer dank zij Zitka knap overeind. De ontlading was heel groot.