België veroverde verrassend brons in de Landenprijs op de Wereldkampioenschappen. Het team van coach Lucien Somers was voor niet minder dan een medaille naar Jerez de la Frontera afgereisd, maar zonder sterkhouder Ludo Philippaerts leek topdrie een utopie. Dat het toch lukte, zorgde voor ongekende euforie in het Belgische kamp.

Aanvankelijk zag het er niet zo rooskleurig uit voor de Belgen. Eerste ruiter Philippe Le Jeune beëindigde op Nabab de Rêve zijn tweede ronde met twaalf strafpunten en in de eerste ronde had Peter Postelmans met Oleander precies hetzelfde resultaat neergezet. Er werd dus voor het ergste gevreesd.

Onterecht, want de andere drie Belgische ruiters reden alsof hun leven op het spel stond. Eerst zette Stany Van Paesschen met zijn BWP-er O de Pomme een tweede foutloze ronde neer. Dat maakte vooral de Duitsers zenuwachtig. Toen ook Peter Postelmans zijn hengst Oleander zonder ook maar aan de reusachtige hindenissen te tikken aan de finish bracht, slopen de zenuwen zelfs in de rangen van Amerikanen, Fransen en Zweden, op dat ogenblik in de race voor de medailles.

En toen kwam koele kikker Jos Lansink. Hij loodste zijn viervoeter AK Caridor Z net zoals Stany Van Paesschen een tweede keer foutloos overheen de kastelen. De eerste teammedaille op een officieel kampioenschap na het brons op de Spelen in Montreal (1976) was een feit. Goud ging naar Frankrijk, zilver naar Zweden. Duitsland, gedoodverfd favoriet met in de rangen Ludger Beerbaum, moest het kleine België zelfs later voorgaan.


Op naar Athene
,,En we zijn nog niet uitgeteld'', lachte teamchef Lucien Somers tussen zijn tranen door. ,,Als Jos Lansink en Stany Van Paesschen zaterdag de vorm van Caridor en O de Pomme kunnen aanhouden, staan ons nog mooie momenten te wachten. Stany staat individueel op de zevende plaats, Jos op acht. Net zoals ik een teammedaille voorspelde, zeg ik nu ook dat we zondag gaan voor het individuele WK.''

Het team staat intussen vlakbij de Olympische Spelen. De internationale ruiterfederatie en het IOC stipuleerden dat de eerste vijf op de Wereldspelen een ticket voor Athene verdienden. Op 1 oktober maakt het BOIC zijn (soms strengere) criteria bekend. Allicht een detail in dit geval.