Michael Schumacher kan dit weekend voor de vijfde keer wereldkampioen worden. Maar de vraag is of de Duitser wel wil wereldkampioen worden in Frankrijk. Want volgende week wacht de Grote Prijs van Duitsland, met meer dan honderdduizend gekke Schumi-fans.

Met zijn 54 punten voorsprong in de tussenstand voor het wereldkampioenschap kan Michael Schumacher zondag zijn vijfde titel veroveren. Het zou niet alleen een evenaring zijn van het record van Juan-Manuel Fangio, maar de Duitser zou ook de vroegste wereldkampioen ooit kunnen worden: na elf van zeventien races, ofwel na minder dan 65 procent van het seizoen.

Alleen, dat zou dan in Magny-Cours moeten gebeuren, het Franse circuit dat 130 kilometer na het bordje Einde beschaving midden in de velden van de Nvers is geplant. Ambiance nul. Iedereen verwacht dan ook dat Schumacher liever een week later, in Duitsland, voor drommen hysterische Schumi-fans, de titel pakt. Bovendien werd op de Italiaan Nino Farina na (die in 1950 de allereerste wereldtitel in de slotrace op Monza veroverde), nog niemand wereldkampioen in eigen land.

Bij Ferrari wordt alles uiteraard in alle toonaarden ontkend. ,,Waarom zou Michael mij hier laten winnen?'', aldus Rubens Barrichello. ,,Nonsens. Als hij zelf kan winnen, zal hij het zeker niet laten.''

PR-gewauwel dat zondagavond al lang vergeten zal zijn. Schrijnender is dat de concurrentie Ferrari en Schumacher geen strobreed in de weg kan leggen om het eventuele plannetje uit te voeren. Het overwicht van de Scuderia is zo groot dat ook interesse in de sport duidelijk tanende is. Al wordt dat door F1-opperhoofd Bernie Ecclestone ontkend.

,,Schumacher zo vroeg wereldkampioen slecht voor de sport? Onzin. De mensen zullen blijven kijken. Om te zien of hij toch kan worden geklopt'', aldus Ecclestone.

Nonsens die wordt tegengesproken door de cijfers. Het aantal TV-kijkers daalt onrustwekkend, de digitale betaaltelevisie kampt met financiële moeilijkheden en ook op de circuits is er een negatieve spiraal merkbaar. Nürburgring, Silverstone, Magny-Cours: niet eens uitverkocht. Ook voor Hockenheim zijn nog tickets beschikbaar. Tickets die snel de deur zouden uitgaan, als Schumacher pas daar zijn titel zou veroveren.