De 26ste Ironman kent nog voor hij goed en wel van start gaat een primeur. Voor het eerst in zijn bestaan noopten de weersomstandigheden er de organisatoren immers toe om de traditionele atletenparade één dag uit te stellen. Dinsdag goot het de hele dag water in Hawaii. Blijft het slecht tot zaterdag, dan wacht de ruim 1.500 ingeschreven deelnemers een bijzonder zware 3,8 km lange zwemproef omdat de zee uitzonderlijk ruw is.

Ondertussen is zowat iedereen in Hawaii gearriveerd en werden de meeste toppers gesignaleerd. Onder meer de winnaar van vorig jaar, de Amerikaan Timothy DeBoom, en de winnaar van voor twee jaar, de Canadees Peter Reid, werden al opgemerkt. Verder kregen we bevestiging dat ook de toppers Lothar Leder (5de in 2001), Jürgen Zack, Normann Stadler (4de in 2001) en Cameron Brown (2de in 2001) er zeker bij zullen zijn.


Bekende gezichten
Bij de Belgen zullen toppers als Marc Herremans en Marino Vanhoenacker op aanmoedigingen kunnen rekenen van nogal wat grote namen uit het eigen triatlonmilieu. Niet alleen toeren er zo'n vijftig landgenoten-supporters op The Big Island rond, onder hen bevinden zich ook enkele bekende gezichten. Onder meer gewezen Europees kampioen kwart Karel Blondeel en Dirk Van Gossum volgen de wedstrijd.

Dinsdagmorgen maakte ook gewezen wereldkampioen dubbele triatlon en vroegere Belgische mister Hawaii Mario Huys zijn opwachting. Het plan was dat Huys, die momenteel in Oostenrijk woont, meteen na de finish in het huwelijk zou treden, met Luc Van Lierde als zijn getuige. Toen Van Lierde in 1990 trouwde, waren de rollen net omgekeerd. Huys wilde uitgerekend nu trouwen omdat de dag van de wedstrijd, 19 oktober, de 12de trouwverjaardag is van Luc Van Lierde. Maar zoals u weet zit die thuis. (JHL)