Kim Clijsters staat al negen opeenvolgende weken op plaats één van de wereldranglijst, maar daar kán dit weekend verandering in komen. En nog wel ten voordele van Justine Henin. Geen drama voor de nuchtere Limburgse, al verdedigt ze haar positie wel met hand en tand.

Kim Cijsters schakelde na Daniela Hantuchova (WTA 13) nu ook Amélie Mauresmo (WTA 7) uit. De Française werd in twee sets naar huis gestuurd: 6-4, 6-3. In de halve finales neemt Clijsters het op tegen de herboren Française Mary Pierce, die na Jennifer Capriati nu ook de Bulgaarse Magdalena Maleeva wipte.

Winnen is echter een must voor Clijsters, want als ze de finale niét haalt en Justine Henin doet dat wél, dan is Henin vandaag al de nieuwe nummer één. ,,Ach, liever een andere Belgische dan iemand anders. Kijk, het is ongelooflijk mooi om nummer één te zijn. Een ongelooflijk gevoel. Maar ik heb wel ondervonden dat het enorm veel energie vreet.''

Overigens is het niet ondenkbaar dat Clijsters, zelfs al zou Henin haar nu voorbijgaan, een week later weer nummer één wordt. In Zürich heeft Henin immers een halve finale te verdedigen, terwijl Clijsters geen puntje riskeert. En nadien is er Linz, waar Henin zowaar een titel moet verdedigen.

Het kunnen nog spannende tennisweken worden, tot en met de Masters. Daar, in Los Angeles, zou tussen 5 en 10 november weleens kunnen worden beslist wie het jaar afsluit als nummer één.


Henin: ,,Extra motivatie''
Justine Henin kan vandaag of morgen de zekerheid verwerven dat ze maandag op één staat in de computerrankings van de WTA. Het zou een nieuwe bekroning zijn op een seizoen waarin ze al twee Grand Slams won. ,,Maar dat zorgt niet voor extra druk'', aldus Henin.

Justine Henin neemt het vandaag op tegen de Russische Elena Bovina (WTA 31), die verrassend Lindsay Davenport versloeg in de kwartfinales. Gisteren bleek Henin duidelijk te sterk voor Elena Dementieva (WTA 8). In de eerste set verzuimde ze even uit te serveren, maar daarna werd het toch vlot 7-5, 6-0.

In de 1/8ste finales ook al Conchita Martinez (WTA 14) gewipt: naast Clijsters lijkt ook Henin meer dan paraat voor de strijd om de macht. ,,Natuurlijk is het een doel om nummer één te worden, dat heb ik altijd al gezegd. Maar het is geen doel op zich en al helemaal geen einddoel'', aldus Henin.

,,Het feit dat ik de eerste plaats in het vizier heb, zorgt er wel voor dat ik met extra motivatie tennis. Zonder dat ik mezelf te veel druk opleg of laat opleggen. (veelbetekenend) Sowieso zie ik wel waar ik sta na de Masters.''

Henin is de topfavoriete om na die Masters op één te staan omdat Kim Clijsters er haar titel verdedigt en dus geen punten kan bijwinnen in Los Angeles. Normaliter doorslaggevend. Maar hoe dan ook staat België bij de afsluiting van het tennisjaar op één en twee. (FDPT)