39 graden tijdens Beveren-AA Gent. 38 graden tijdens Heusden/Zolder- Cercle Brugge. 32 graden bij Anderlecht-Antwerp. En dat was nog zaterdagavond. De eerste speeldag van het seizoen 2003-04 werd in heel uitzonderlijke omstandigheden gespeeld. Het publiek werd de dupe. In negen wedstrijden vielen slechts zestien goals. Het laagterecord van vorig seizoen werd nu al geëvenaard.

Sinds eerste klasse achttien clubs kent, werd er op de openingsspeeldag slechts drie keer minder gescoord. De jongste jaren was het zelfs een traditie dat de openingsspeeldag een doeltjeskermis werd. In Westerlo, Lokeren en Heusden-Zolder zaten ze negentig minuten zwetend en puffend op een 0-0 te kijken. De hitte werd ingeroepen als excuus voor de matige prestaties en slappe wedstrijden. Soms genuanceerd, soms sloganesk.

,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt'', aldus Cercle-speler Vital Borkelmans, met zijn 40 jaar de oudste speler in de eerste klasse. ,,Hierin kan je niet lopen of op een hoog niveau voetballen. Dit is waanzin.''


Ozon is probleem
Michel Rousseaux, clubdokter bij AA Gent, kwam tot dezelfde conclusie maar was minder gematigd.

,,Voetballen bij deze temperaturen is onverantwoord'', zegt Rousseaux op basis van medische gronden. ,,Bij de opwarming was het 39 graden. Om risico's te vermijden vroeg manager Louwagie woensdag aan de voetbalbond om de wedstrijd op zaterdagavond te laten plaatsvinden. We kregen nooit een antwoord. De spelers konden drinken. De risico's om te sporten bij deze helse temperaturen blijven immens groot. Wielrenners in de Ronde van Frankrijk bepalen zelf wanneer ze drinken. Voetballers kunnen dat niet. Op één wedstrijd verliest een speler tot drie liter vocht. Het lichaam krijgt onvoldoende afkoeling en voor je het weet, krijg je een hitte-collapse. Je valt flauw en mag afgevoerd worden. Ik vraag me af of de bond echt gaat wachten tot er ongelukken gebeuren.''

,,Onverantwoord'', de Beverse clubdokter Paul Vercruyssen. ,,Ook de hoge ozonconcentratie is een probleem. Ook voor de Ivorianen die ginder een andere warmte kennen. Zelfs voor sportmensen is dit niet te doen.''(RV/KVL/LVDW)