Slijt Peter Van Petegem tijdens de Clásica San Sebastian zijn laatste uurtjes in het witte Wereldbekershirt? Het zit er dik in. Op een terrein dat hem van geen kanten past moet hij vandaag zaterdag een krappe voorsprong van drie puntjes verdedigen tegen man in vorm Paolo Bettini, vorig weekeinde nog winnaar in Hamburg.

De steen des aanstoots is de Alto de Jaizkibel, een flinke klim op goed dertig kilometer van de finish. Te lang en te hoog voor Van Petegem om er met de nodige ademreserve boven te komen. De hellingen van de Ardennen kunnen desnoods nog, zo'n berg niet meer. Voor Bettini lukt het misschien nog net, al wordt het zelfs voor de kleine Italiaan een zaak van hangen en wurgen wanneer een Casagrande, Di Luca of het genre Mayo-Zubeldia de messen scherpen. Hij kan echter wel volgen op korte afstand, zoals hij dat vorig jaar deed. Dan pakt hij met zijn stevige spurt méér dan de drie puntjes die hij nodig heeft om in wit tenue op te marcheren naar het Kampioenschap van Zürich.

Belgen worden op de Baskische bulten sowieso niet op de eerste rij verwacht. Laat staan dat er opvolging zit aan te komen voor Claudy Criquielion, twintig jaar geleden de eerste en vooralsnog de laatste Belg om zijn naam op de erelijst te schrijven. Weliswaar slaagden zowel Axel Merckx (1998) als Rik Verbrugghe ('99) er vrij recent nog in om als tweede over de Boulevard van San Sebastian te scheren. Dat was echter in betere tijden. Verbrugghe kreeg eerder deze week nog op zijn donder van teammanager Sercu. Er moeten eindelijk resultaten komen in ruil voor het royale loon. Te beginnen met San Sebastian... (PDK)