Kim Clijsters miste op Wimbledon een eerste mooie kans. Maar als ze op hetzelfde niveau blijft tennissen, is de kans zeer groot dat ze binnen de twee maanden de nieuwe nummer één is. Serena Williams of geen Serena Williams.

Op 19 en 20 juli de Fed Cup in Charleroi tegen Slovakije als opwarmertje. En daags nadien begint Clijsters aan haar tweede poging om Serena Williams van de eerste plaats op de wereldranglijst te verjagen. De klim van Kim in de voorbije twaalf maanden - en vooral in de voorbije zes maanden - was effenaf spectaculair.

Exact een jaar geleden telde ze 2.574 punten achterstand op Serena en tegen eind september 2002 was de kloof zelfs gegroeid tot 3.489 punten. Nu scheelt het nog 339 luttele puntjes. En Clijsters heeft vijf uitgelezen mogelijkheden op rij om Serena te overvleugelen: Stanford, San Diego, Los Angeles, Toronto en de US Open.

Theoretisch kan ze vanaf San Diego voorbij Serena spurten, maar het is veel waarschijnlijker dat we moeten wachten tot na Toronto (18 augustus) of zelfs tot na de US Open (8 september) om de eerste Belgische nummer één te mogen begroeten.

Maar de kans is wel héél reëel. Op twee voorwaarden: Kim zelf moet op haar elan van de eerste jaarhelft doorgaan en Serena mag niet tornooi na tornooi beginnen spelen. Dat zal ze allicht niet doen. Ze verkiest kwaliteit boven kwantiteit. Serena heeft alleen toegezegd voor Stanford en speelt misschien ook Los Angeles.

Als Serena die allebei wint, zal Kim zelf ook beresterk moeten blijven presteren. Maar waarom zouden we daaraan twijfelen? Clijsters haalde dit jaar in elf tornooien liefst achtmaal de finale en driemaal de halve finales.

En ook dit nog: in het najaar zou Justine Henin weleens een succesvolle aanval op de eerste plaats kunnen lanceren. (FDPT)