ROTTERDAM - De Uefacupfinale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund in de Kuip vindt vandaag gewoon plaats. Na de moord op de in Rotterdam immens populaire Pim Fortuyn gaf burgemeester Opstelten daarvoor gisteren zijn fiat. Uefa en Feyenoord-voorzitter Van den Herik, bij wie Fortuyn maandag nog op bezoek was, hadden daarop aangedrongen.

De sfeer op de laatste training van Feyenoord was na de gruwelijkheden van een dag eerder bedrukt. ,,We zijn op de hoogte van wat er zich afspeelde, maar krijgen er voor de rest weinig van mee'', meldt Feyenoord-verdediger Pieter Collen vanuit het afzonderingsoord.

,,Het is vreselijk wat er gebeurde, maar we moeten ons op het voetbal concentreren. En ik denk dat het vrij aardig lukt. We beseffen dat we tegen Dortmund geschiedenis kunnen schrijven. Daar moeten we tot het uiterste voor gaan.''

Onze landgenoot Collen hoort, na een botonsteking in het bekken die hem maanden aan de kant hield, bij de 20-koppige selectie voor de finale. Deze middag vallen nog twee spelers af. Smolarek is er wegens dopinggebruik niet bij. Voor Tomasson is het de laatste match voor hij naar AC Milan vertrekt. Bij Dortmund neemt Jurgen Kohler afscheid.

Feyenoord kan na Inter, Real Madrid en Barcelona de vierde club worden die in eigen stadion een Europese beker wint. De Rotterdammers hebben net als de Duitse tegenstander al twee Europese bekers in de kast staan. Feyenoord won in 1970 de Beker der Landskampioenen en in 1974 de Uefacup. Borussia pakte in 1966 de Uefacup en in 1997 de Champions League. (BJC)