BRUSSEL - Club Brugge staat morgen onder hoogspanning voor de 46ste bekerfinale. Tegen Excelsior Moeskroen, aan zijn eerste eindstrijd toe, moet blauw-zwart winnen om niet voor het vierde seizoen op rij zonder prijs te blijven. Club kan in een amper meer dan halfvol Koning Boudewijnstadion rekenen op steun uit onverwachte hoek, want Brugse winst behoedt Anderlecht voor deelname aan de voorronde van de Uefacup.

Zesenveertig jaar na RC Doornik (2-1 tegen CS Verviers) krijgt Excelsior Moeskroen de kans om de provincie Henegouwen een tweede Belgische cup aan te bieden. Voor de club van voorzitter-burgemeester Jean-Pierre Detremmerie zou bekerwinst een nieuwe, belangrijke stap in haar ontwikkeling betekenen. Het is de droom van Trem om op termijn aan te sluiten bij de vaderlandse voetbaltop. Met Hugo Broos als trainer lijkt Excelsior de juiste roerganger te hebben, want die heeft al zeven bekers (uit negen finales) in zijn kast staan en is niet van plan om zijn ex-club een cadeau te doen.


Gemor
Alle druk ligt op Club. Het kan een overwinning goed gebruiken. Sinds de titel in 1998 bleven de Bruggelingen verstoken van prijzen. Dit seizoen hadden ze lange tijd uitzicht op een twaalfde landstitel, maar finaal trok een jeugdig en frisser RC Genk verdiend aan het langste eind. Een achtste bekerwinst (op dertien finales) kan ervoor zorgen dat het opduikende gemor bij de aanhang verstomt.

Niet alleen de Brugse supporters rekenen op een overwinning van hun helden. Ook Anderlecht doet dat. Winst van Club zorgt er immers voor dat paars-wit rechtstreeks geplaatst is voor de eerste ronde van de Uefacup en Moeskroen aan de slag moet in de voorronde van de kleine Europese beker. Haalt Moeskroen het, worden de rollen omgekeerd: Excelsior meteen in de eerste ronde en Anderlecht in de voorronde.