Wesley Sonck is ajacied. Geen mens die daar nog aan twijfelt. De 24-jarige topschutter van Genk wordt maandag voorgesteld als nieuwe spits van de Amsterdammers. In Nederland ligt een vorstelijk contract klaar. Sonck kan zo tekenen, maar leest dit weekend eerst nog de kleine lettertjes van het contract.

Wesley Sonck kost Ajax vijf miljoen euro. Maar omdat ook Mokoena en Kpaka in de deal verrekend zijn, zullen de Amsterdammers uiteindelijk wat minder geld op tafel leggen. Hoeveel precies, dat moet tijdens de afrondende gesprekken van het weekend duidelijk worden. Technisch directeur Arie van Eijden van Ajax verwacht er tegen zondagavond helemaal uit te zijn. Dat naast Mokoena ook Kpaka naar het Fenixstadion komt, is voor zijn collega, Genk-voorzitter Jos Vaessen, een uitgemaakte zaak. ,,Sonck kan niet naar Ajax zonder dat Kpaka komt'', zei de Limburgse preses gisteren. Kan geen probleem zijn, want de aanvaller van Germinal Beerschot is nog gedeeltelijk eigendom van de Amsterdammers.

Sonck lag bij Genk nog één jaar onder contract, maar was na twee opeenvolgende seizoenen als nationaal topschutter niet meer in Genk te houden. ,,Ik neem met pijn in het hart afscheid van Wesley'', aldus nog Vaessen. ,,Sonck is onvervangbaar. Met hem ziet België de beste speler uit de competitie verdwijnen. Maar Ajax is de beste ploeg voor hem, ook inzake mentaliteit. Hij is al een halve Hollander.''

Rode Duivel Sonck moet bij Ajax de opvolger van de Egyptenaar Mido (naar Marseille) worden. De Ninovieter onderzoekt dit weekend nog de praktische gevolgen van zijn sportieve verhuis naar Nederland, maar een handtekening kan niet uitblijven. Koeman ziet in hem een belangrijke pion om de glorierijke periode van de topclub (28 titels, 4 Europacup I-zeges) te laten heropleven. Ajax strandde vorig seizoen nog onverdiend in de kwartfinales van de Champions League, na een ongelukkige nederlaag op AC Milan.

De ArenA is voor Sonck een droom die uitkomt. Eind dit seizoen, na een turbulente match op Germinal Beerschot, liet hij onomwonden weten weg te willen uit België. Bij onze noorderburen zal zijn kritische gedrag tegenover de ploegmaats alvast beter geaccepteerd worden. Meer zelfs, Koeman vraagt niet liever.

Ondertussen dreigt in het Fenixstadion de leegloop. Na Skoko en Sonck vertrekt straks allicht ook Dagano. Mokoena en Kpaka moeten de leemte opvullen.