Exit Kim Clijsters. Exit Justine Henin. De Belgische Wimbledon-droom spatte gisteren in de halve finales uiteen. Justine was geen moment opgewassen tegen Serena. Aan de cijfers dient niks toegevoegd: 6-3, 6-2. Maar Kim had Venus moeten elimineren toen ze na 4-6-winst in de eerste set tweemaal een break voorstond in de tweede. Ook zij bezweek onder het Williams-geweld. En andermaal ook onder de druk: 6-3, 6-1. Weg eerste Wimbledon voor België. Weg eerste plaats op de wereldranglijst voor Kim Clijsters.

Eigenlijk mogen we niet klagen na die zwart-geel-rode finale op Roland Garros, precies een maand geleden. Maar vooral Kim Clijsters had gisteren een unieke kans om na Justine Henin de tweede Grand Slam voor ons land te winnen.

Ondanks de uren vertraging - die eeuwige Engelse regen uiteraard - startte ze vlijmscherp. Meteen een break voor en een blessurebehandeling voor Venus bleek onvoldoende om Kim af te stoppen. Met 4-6-winst de regenpauze in na een fenomenale eerste set.

Kim spurtte even gezwind weer uit de startblokken en smeerde Venus tweemaal een break aan de broek. Met 3-2 voor onze landgenote en wij aan de opslag, leek de finale een voldongen feit. Maar Venus verbeet de pijn aan haar buikspieren, Kim had een black-out en toen was alles voorbij. Venus leverde nog slechts één van de laatste elf spelletjes in en voor Kim wist wat er precies gebeurd was, kon ze de hand van de oudste Williams schudden: 6-3, 6-1.

Het had anders gekund. Winst van Justine tegen Serena had Kim naar de eerste plaats van de wereldranglijst geloodst. Maar toen de eerste halve finale met twee uur en veertig minuten vertraging van start ging, bleek al snel dat Justine tegen Serena niks in te brengen had. Zoals in de titel van die Hollywoodfilm: Too Fast, Too Furious . Te snel en te razend. Serena zocht en vond wraak voor haar verloren halve finale op Roland Garros tegen Henin.

Maar Kim had in de tweede halve finale zelf haar kansen gaaf kunnen houden. Zo verschrikkelijk sterk tegen Venus, de voorbije twee weken nochtans de indrukwekkendste Williams op Wimbledon. En dan toch nog onderuit. Een finale tegen nummer één Serena had Kim de twee ultieme jackpots van het tennis kunnen opleveren: winst in de meest prestigieuze aller Grand Slams en de eerste plaats op de wereldranglijst. Doodzonde.